Sluiten

Hoe stimuleer ik mijn patiënt om meer te bewegen?

Tips

Publicatiedatum 21 december 2015

Hoe kun je als behandelaar of begeleider toch je patiënt stimuleren om bewegen in zijn dagelijks leven te integreren? In dit artikel staan een aantal praktische tips en adviezen die je je patiënt mee kunt geven.

Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op je gezondheid, het verbetert je conditie en het helpt je om je sociale contacten te vergroten. Voor iedereen, met of zonder handicap, geldt dat een half uur per dag actief bewegen een gezond streven is. Patiënten die na ontslag uit een revalidatie instelling blijven bewegen, voelen zich fitter en hebben een betere doorbloeding. De gezondheidswinst bij deze groep mensen is groot. Bovendien komen ze op deze manier onder de mensen en voelen zich minder alleen. Echter, voor iemand die net een revalidatietraject achter de rug heeft, is dit niet zo vanzelfsprekend.

Kies een activiteit die bij revalidant past

Kies in de eerste plaats bewegingsactiviteiten die patiënten leuk vinden om te doen en die bij ze passen. Als behandelaar kun je het bewegen nog meer structuur geven door het te integreren in het behandelplan. Bedenk wat jou beweegt? Sta jij stil bij wat jouw patiënt beweegt? Wat vindt hij/zij leuk? Speel daarop in. Wat kan de cliënt? Kijk goed naar de fysieke mogelijkheden van je cliënt en maak hier gebruik van. Laat patiënten wennen aan een activiteit door vaker hetzelfde te doen. Meestal lukt het dan beter en dat is goed voor het zelfvertrouwen.

Man en vrouw lopen langs het water
(Foto: Kenniscentrum Sport)

Zorg dat patiënten hun energie verdelen en de activiteiten geleidelijk opbouwen. Je kunt ze ook aanraden om samen met anderen te sporten en bewegen, dat is vaak motiverend. Bovendien zorgt het samen sporten en bewegen met familie, buren of vrienden op een vast tijdstip ervoor dat je minder snel afzegt. Als het moeilijk blijkt te zijn om een keuze voor een geschikte beweegactiviteit te maken, kun je de patiënt ook doorverwijzen naar het dichtstbijzijnde Sportloket. De sport- en beweegconsulent van het Sportloket bekijkt samen met de revalidant en in overleg met de behandelaar welke sport- en beweegmogelijkheden in de buurt goed kunnen passen. Steeds meer sportverenigingen hebben speciaal sportaanbod voor mensen met een handicap.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.