Sluiten

Het pedagogisch sportklimaat verbeteren

Tools en instrumenten

Publicatiedatum 18 januari 2016

Kinderen willen plezier tijdens het sporten. En geen schreeuwende, ruziënde ouders langs de lijn. Verenigingen willen een prettig en veilig sportklimaat (VSK) op de club. En ouders willen dat hun kind zich goed ontwikkelt en vrolijk opgroeit.

Hieronder staan 3 hulpmiddelen en handleidingen voor verenigingen en trainers/coaches die kunnen helpen om het pedagogisch sportklimaat te verbeteren.

  1. Verenigingsbox
    De verenigingsbox maakt deel uit van het programma ‘Naar een Veiliger Sportklimaat’ en is bedoeld voor bestuurders van sportverenigingen. De box bevat tips en handvatten die trainers/coaches in samenwerking met het bestuur kunnen inzetten om het onderwerp sportiviteit en respect op de sporters. Daarvoor moet een coach extra alert zijn op signalen van pesten, discriminatie en seksuele intimidatie.
  2. Handleidingen jeugdtrainer en pupillentrainer
    Deze losse handleidingen van de KNVB zijn een leidraad voor bestuurders van sportverenigingen voor het organiseren van bijeenkomsten over het bevorderen van een plezierig sportklimaat op clubs, met aandacht voor het gedrag van trainers, coaches en begeleiders in de relatie tot jonge sporters. Er is een handleiding voor de rol van de jeugdtrainer (2012) en een handleiding voor de pupillentrainer (2012).
  3. Handleiding borging VSK in bondsopleidingen
    Ook in de kaderopleidingen van sportbonden is steeds meer aandacht voor een veilig sportklimaat. Deze handleiding is er voor iedereen die betrokken is bij het opleiden van cursisten in het kader van de Kwalificatiestructuur Sport.

Tijdens verschillende situaties in de opleiding kan aandacht worden besteed aan het thema sportiviteit en respect. In de handleiding staan hulpmiddelen om de aandacht voor sportiviteit en respect zoveel mogelijk in het sporttechnische kader te verweven.

Opvoeden samen met de buurt

Mike (17 jaar) kwam via Stek Jeugdzorg terecht bij de Rotterdamse Boksschool Van ’t Hof, omdat hij kampte met agressieproblemen. “Het heeft mij echt geholpen. Ik heb hier geleerd om rustig te blijven, want je wordt weleens geraakt. Als iemand vroeger tegen me opliep had ik gelijk ruzie. Nu zeg ik ‘Sorry knul’ en dan is het opgelost. Boksen is echt mijn uitlaatklep.” Zijn vader: “Er heerst in de trainingen discipline en duidelijkheid; daar heeft Mike behoefte aan. Na een paar weken zag ik hem groeien, hij gelooft weer in zichzelf. In zijn houding is hij opener, zelfbewuster geworden.” Dit is een voorbeeld uit ‘Opvoeden samen met de buurt’ waarin praktische voorbeelden, tips en ideeën staan voor sportverenigingen om hun pedagogische rol te versterken. Het gaat hierbij om relatief simpele maatregelen die niet veel extra’s vragen. Ze zijn ontleend aan de praktijk.

Sportplezier kun je maken

Op de site “Sportplezier kun je maken” staat ook handige informatie als tips en handleidingen die een vereniging in kan zetten.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.