Alles over sport logo

Gezond leven en je zorgverzekering

Hoe gezonder je leeft, hoe kleiner de kans dat je medische zorg nodig hebt. Sportzorg daargelaten. Veel zorgverzekeraars vergoeden preventieve zorg dan ook deels of geheel vanuit de zorgverzekering. Handig, bijvoorbeeld als je wilt afvallen of begint met sporten. Je moet dan wel aanvullend verzekerd zijn. Wat wordt er zoal vergoed?

Stoppen met roken

Lang niet alle programma’s voor stoppen met roken worden vergoed vanuit de basisverzekering. Andere vergoedingen voor preventie zijn ondergebracht in de aanvullende verzekering. Een voordeel is dat je daarbij geen eigen risico hebt. Overigens verschillen de vergoedingen per verzekeraar en zijn ze vaak beperkt. Reken er dus niet op dat je je nieuwe hardloopschoenen of het abonnement bij de sportschool kunt declareren. Hooguit krijg je her en der korting.

Korting

Ben je vegetariër en/of rook je niet? Dan kun je een Vegapolis of Rookvrijpolis afsluiten bij Turien/Avéro. De polissen komen voort uit een initiatief van de Stichting Preventiepolis, die duurzame projecten op het gebied van gezondheidspreventie ondersteunt. De polissen bieden korting op de basisverzekering en aanvullende verzekering. Ook zitten er wat extra’s bij, zoals de mogelijkheid vleesvervangers te declareren en een vergoeding voor een cursus stoppen met roken voor de partner.

De Nationale Sportpolis is van verzekeraar Zilveren Kruis. Met deze polis krijgen sporters korting op de basisverzekering en aanvullende verzekering.

Onderzoek

Een preventief medisch onderzoek is een geneeskundig onderzoek naar je gezondheid zonder dat klachten daarvoor aanleiding geven. Denk aan een Total Body Scan. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden zulke onderzoeken tot een bepaald bedrag. Je moet wel vooraf toestemming vragen aan je verzekeraar.

Sommige verzekeraars bieden je gratis een beperkte online gezondheidscheck. Als daar aanleiding voor is, is vervolgonderzoek met korting mogelijk, bijvoorbeeld naar bloeddruk en cholesterolgehalte.

Afvallen

Wie te dik is, heeft een verhoogd risico op medische klachten. Op verwijzing van de huisarts wordt drie uur dieetadvies vergoed vanuit de basisverzekering. Bij een aanvullende zorgverzekering kan dat meer zijn. In de aanvullende verzekering kan ook een consult bij een gewichtsconsulent zijn opgenomen. Ook sommige afvalprogramma’s en -cursussen, zoals van Weight Watchers, komen in aanmerking voor vergoeding vanuit de aanvullende verzekering.

Fitness

Bij veel zorgverzekeraars ontvang je bij bepaalde fitnesscentra korting op een jaarabonnement op vertoon van je zorgpas. Soms kun je met korting een proefabonnement afsluiten, hoef je geen inschrijfgeld te betalen of krijg je een gratis intake en fitheidsanalyse.

Medische fitness is een vorm van fitness onder begeleiding van een fysiotherapeut, voor mensen met lichamelijke beperkingen. Medische fitness wordt alleen vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering en dan nog niet door alle verzekeraars. Hetzelfde geldt voor speciale beweegprogramma’s in groepsverband. Die zijn gericht op mensen met een chronische aandoening of bepaalde risicofactoren.

Sportmedisch onderzoek

Vroeger verplichtten de bonden hun leden een sportkeuring te ondergaan. Bij de meeste sportbonden bestaat deze verplichting niet meer. Wel kan iedere sporter zelf beslissen of hij een sportmedisch onderzoek laat doen. Een sportarts brengt dan mogelijke gezondheidsrisico’s in kaart en geeft advies op maat over sportkeuze en conditieverbetering.

Bij verwijzing door de huisarts kan een sportmedisch onderzoek worden vergoed uit de basisverzekering. Dit geldt bijvoorbeeld als je moet revalideren van een chronische aandoening of klachten hebt bij het sporten. In alle andere gevallen valt het onderzoek onder de aanvullende zorgverzekering. Niet alle verzekeraars hebben hiervoor een vergoeding. Op www.sportzorg.nl zie je welke zorgverzekeraars dit vergoeden.

Kijk hier of het in jouw geval verstandig is een sportmedisch onderzoek te laten doen: http://sportkeuring.sportzorg.nl/

Blessures

Sporten is gezond. Maar als je een blessure oploopt, kan dat extra zorgkosten met zich meebrengen. Soms vergoedt de aanvullende zorgverzekering zogenoemde blessureconsulten bij de sportarts en aanverwante zorg, zoals sportbrillen, MRI-scans of braces. Bij de Nationale Sportpolis van Zilveren Kruis, is dat opgenomen in het gratis Sport Pakket. Ook hardloopcoaching bij blessures en sportmassage is inbegrepen.

Fysiotherapie

Ben je boven de 18 en heb je door een blessure fysiotherapie nodig? Dit wordt alleen vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Het verschilt per pakket hoeveel behandelingen worden vergoed. Hetzelfde geldt voor behandelingen zoals Mensendieck- en Cesar therapie.

Zelf uitzoeken

Zelf uitzoeken wat er wordt vergoed? Dan zijn dit handige websites:

  • Sportzorg.nl
    Sportzorg.nl stelt elk jaar een top 3 samen van zorgverzekeraars met het beste aanvullende pakket voor sportieve Nederlanders. De zorgverzekeraar met het meest uitgebreide pakket en de beste vergoedingen voor sporters ontvangt het keurmerk ‘Aanbevolen door Sportzorg.nl’. Op de site van Sportzorg vind je ook een overzicht van de vergoedingen voor de sportarts per verzekeraar.
  • Zorgwijzer.nl
    Op deze site kun je de vergoedingen voor preventieve zorg vergelijken.
  • Zorgkiezer.nl
    Vergelijk hier onder andere de vergoedingen voor fysiotherapie en dieetadviezen.
  • Rokeninfo.nl
    Informatie over vergoedingen voor stoppen met roken.

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Fitness
public
feiten en cijfers
gezondheidsbevordering