Sluiten

De perfecte service voor tennissers: tips om blessurevrij te spelen

Artikel

Publicatiedatum 29 juni 2018

Bijna 1 miljoen Nederlanders slaan regelmatig een balletje. Met deze praktische tips help je ze blessures te voorkomen.

200.000 tennisblessures per jaar

Tennis, hoe gevaarlijk is dat nu helemaal? De populaire sport staat niet in de top 3 als je kijkt naar het aantal blessures en áls een tennisser al iets heeft, is dat vaak binnen 4 weken genezen. Toch valt er nog veel winst te halen. Want bij tennis is het vooral sluipende overbelasting die tot blessures leidt en dat is meestal te voorkomen. Schouder, elleboog en knie hebben het het zwaarst te verduren. Als coach, trainer, fysiotherapeut of andere zorgprofessional die met tennissers werkt, kun je concrete tips en oefeningen geven om lekker te blijven tennissen.

1. Pijntje? Doe er iets aan!

Niet zeuren, de meeste pijntjes gaan vanzelf over… Zo denken veel sporters erover. Maar pijn is meestal een teken dat er iets moet veranderen. Vertel jouw tennissers hoe belangrijk het is om die signalen serieus te nemen. Vaak is een zoiets een teken van overbelasting. Doe je er niets mee, dan is de kans op een blessure groot. En dan ben je een stuk verder van huis.

2. Kies de juiste schoenen

De ideale tennisschoen? Die is voor iedere baan en iedere tennisser anders. Hoe kies je dan de beste schoenen? Zorg in iedere geval dat je op deze vijf punten let:

 • Match tussen zool en ondergrond
 • Flexibiliteit
 • Stabiliteit
 • Schokdemping
 • Pasvorm en maat

Meer weten? Dit zijn de beste tips voor het kiezen en onderhouden van je tennisschoenen.

3. Vermijd puur katoen

Goede tenniskleding moet natuurlijk lekker zitten en soepel meebewegen. Maar, minstens zo belangrijk, geschikte kleding zorgt er ook voor dat je niet te snel afkoelt en dat zweet wordt afgevoerd. De belangrijkste tips zijn dan ook:

 • Vermijd puur katoen, dat neemt het zweet wel op maar voert het niet af.
 • Kies voor een synthetische vezel (of een mix van kunststof en katoen) die zweet doorlaat, droog blijft en comfortabel is.

4. Bescherm je enkel

Eén op de vijf blessures waarmee een tennisser op de SEH-afdeling belandt, is een enkelblessure. Vaak gaat het dan om een verstuikte enkel. De oorzaak? Plotseling stoppen of keren, na een sprong landen op het afzetbeen, op een bal stappen of een voet die blijft hangen op een stroeve baan. Wie zijn enkel al eens verzwikt of verstuikt heeft, loopt meer kans op een nieuwe enkelblessure. Tennissers doen er daarom goed aan om een enkelbrace te gebruiken of de enkel in te tapen.

5. Warming-up & cooling-down

Doe je spieren een plezier en zorg dat ze goed kunnen opwarmen en afkoelen. Een warming-up maakt het lichaam klaar voor actie door de bloedsomloop en stofwisseling te stimuleren. Neem er ongeveer 15 minuten de tijd voor. Met een goede cooling-down aan het eind van de training voorkom je spierpijn. VeiligheidNL heeft de ideale warming-up en cooling-down voor tennissers online gezet.

6. Doe gerichte oefeningen

Check de oefeningen die je als tennisser kunt doen om de kans op blessures te verkleinen. Je kunt meteen aan de slag met deze handige instructievideo’s.

Blessurefilmpjes

Wat is een tenniselleboog eigenlijk? En hoe ontstaat een enkelblessure? Neem een kijkje in het lichaam.

Extra risico op blessures

Sommige tennissers hebben een verhoogd risico op een tennisblessure. Met name vrouwen, kinderen en veteranen lopen meer risico. Ook hebben ze vaak andere blessures dan mannen.

Kinderen zijn nog in de groei. Hun botten, spieren, pezen en gewrichtsbanden zijn daardoor kwetsbaarder en hun lichaam voert de warmte minder goed af. Wees bij junioren alert op:

 • Blessures aan het onderlichaam
 • Blessures aan de groeischijven
 • Oververhitting

Ontdek waar je precies op kunt letten bij de junioren.

Vrouwen en meisjes hebben meer kans op een tennisblessure. Ook zij lopen vaak andere blessures op dan mannen en jongens. Waar mannen vooral problemen krijgen met bovenbenen en romp, worden bij vrouwen juist heup en onderbeen getroffen. Verder hebben vrouwen en meisjes vaker te maken met:

 • Gebroken pols
 • Knieblessure
 • Breuk door vermoeidheid
 • Voetblessure
 • Bloedarmoede
 • Female athlete triad

Klik voor meer info over tennisblessures bij vrouwen en meisjes.

Veteranen, en dat zijn in tennistermen alle sporters boven de 35 jaar, kunnen vaak een prima balletje slaan. Toch verandert er vanaf die leeftijd iets. Ze lopen een hogere kans op:

 • Ziektes zoals diabetes
 • Hart- en vaatziekten
 • Problemen bij warm weer
 • Sportblessures in het algemeen

Lees meer over het voorkomen van tennisblessures bij veteranen.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.

Clemens Vollebergh

Activeringsoefeningen (movement preparations) en intensieve krachttraining: vergroot de belastbaarheid. Eerst trainen, dan sporten: de beste en structurele blessurepreventie zit in het versterken van de fysieke voorwaarden waaronder optimaal gesport kan worden.
Er wordt doorgaans alleen gesport en als er sprake is van een warming-up is dit een circulatie warming-up: het lichaam komt hiermee wel op bedrijfstemperatuur maar niet in de presteerstand. Er is een revolutie nodig in trainingsland. Jammer genoeg zie ik bij Veiligheidnl vooral externe oplossingen en ontoereikende oefeningen die het lichaam niet sterker (lees stabieler) maken. De krachtoefeningen die Veiligheidnl voorstelt dragen niet bij aan een grotere stabiliteit van het lichaam. Kracht ter vergroting van de houdingsspieren moet intensief zijn, in aparte sessies worden uitgevoerd en kan, door de hoge intensiteit niet lang duren. Op sportknowhowxl schreef ik hierover een column Spierkracht is alles. Eerst trainen dan sporten. Ik verzorg ook instructiecursussen voor sporters, trainers en anderen die weinig tijd hebben maar wel een mindset beter te kunnen en willen worden.
Overigens wordt terecht gesteld dat ouderdomsverschijnselen voor een groot gedeelte zijn terug te voeren op leefstijl: het is dus niet de leeftijd die met gebreken komt (waar je niks aan kunt doen) maar het is de leefstijl die na verloop van tijd gebreken geeft en daar kun je wel wat aan doen.
Als laatste: de sportvereniging van de toekomst moet minder sport maar meer trainen aanbieden. Op die manier draagt ze bij aan een grotere fitheid van haar leden, minder blessures en behoud van leden.