Sluiten

Basketbal en blessures

Artikel

Publicatiedatum 15 juli 2020

Er zijn ongeveer 60.000 basketballers in Nederland. Het spelen van basketbal gaat soms gepaard met blessures. In 2019 bezochten ongeveer 2.000 personen in Nederland de Spoedeisende Hulp met een basketbalblessure.

Dit artikel geeft informatie over welk soort basketbalblessures er op de Spoedeisende Hulp in 2019 zijn behandeld. Daarnaast vind je informatie over de oorzaak van deze blessures en hoe je een basketbalblessure kunt voorkomen.

Ernst blessures basketbal

Van alle Spoedeisende Hulp bezoeken betrof één derde een ernstige blessure. Het aantal basketballers dat een Spoedeisende Hulp bezocht met een ernstige blessure bleef in de periode 2010-2019 ongeveer gelijk.

Letsel basketbal

De lichaamsdelen waaraan basketballers het vaakst in 2019 geblesseerd raakten waren:

  • Hand/vingers (44%)
  • Enkel (20%)

Het type letsel dat we het vaakst bij basketballers zagen was:

  • Breuk hand/vinger (29%)
  • Enkelverzwikking/verstuiking (16%)

Filmpjes met uitleg over wat er precies in het lichaam gebeurt bij een blessure vind je op het YouTube kanaal Voorkom Blessures. Vind hier meer informatie over enkelblessures.

Oorzaken blessures basketbal

De oorzaak van de basketbalblessures was relatief vaak: geraakt worden door een bal (33%). Daarnaast raakten basketballers geblesseerd bij een val, door te zwikken (16%), door lichamelijk contact (12%) of door te springen (10%).

Leeftijd en geslacht

De meeste blessures ontstonden bij 0- tot 17-jarigen (52%) en de minste blessures bij 55-plussers (4%). Twee derde van de geblesseerde basketballers was een man.

Blessures voorkomen bij basketbal

Aangezien bij basketballers een enkelblessure relatief vaak voorkomt, is het belangrijk om te weten hoe je deze blessure kunt voorkomen en hoe je snel weer van de blessure af kunt komen. Basketballers kunnen hiervoor gebruik maken van de ‘versterk je enkel’ app. In deze app, die is ontwikkeld door VeiligheidNL, staan omschrijvingen en filmpjes van specifieke trainingen. Daarnaast is er ook een bracekeuzewijzer.

Meer weten over het voorkomen van blessures? Ga dan naar de website van VeiligheidNL.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.