Sportakkoord - Inclusief sporten en bewegen

Vind jij het ook belangrijk dat iedereen met plezier mee kan doen met sport en bewegen, zich welkom en geaccepteerd voelt en eigen sportkeuzes kan maken? En wil je daar als professional actief aan bijdragen? Op deze site delen we informatie, inspiratie en praktische handvatten om sport en bewegen voor iedereen mogelijk te maken.

Zoek binnen inclusief sporten en bewegen

Deelakkoord in het kort

De ambitie is dat meer mensen een leven lang sport- en beweegplezier ervaren in een inclusieve sport- en beweegomgeving. Meedoen aan sport en plezier in sport is niet voor iedereen vanzelfsprekend, waardoor een deel van de Nederlanders weinig of niet sport. Inclusie draagt bij aan het meedoen aan en het genieten van sport.

Lees meer

Feiten en cijfers

Hoeveel mensen in Nederland ervaren belemmeringen bij het sporten en bewegen? Welke mensen ervaren die belemmeringen vooral? Hoe zien de sport- en beweegcijfers er uit voor verschillende groepen? Verschillende onderzoeken, artikelen en whitepapers geven je inzicht in de belangrijkste feiten, cijfers en achtergronden.

Lees verder

Tips en tools

Om inclusief sporten en bewegen te realiseren kun je gebruik maken van praktische tips en handvatten, handige tools, verschillende regelingen en opleidingen. Ook vind je interventies die passen bij de situatie en doelgroep en informatie over organisaties met wie je kunt samenwerken om sporten en bewegen voor iedereen mogelijk te maken.

Lees verder

Inspiratie

Hoe kun je sport inzetten om inclusie te bevorderen? Het project Taal & Sport in Rotterdam heeft taal- en sportlessen gecombineerd. Het project is een samenwerking van sportclubs, de gemeente en een taalinstituut. Het project is gericht op participatie in de maatschappij door het leren van de Nederlandse taal en het ontmoeten van anderen.

Bekijk hier het filmpje

 

Alliantie sporten en bewegen voor iedereen

De alliantie ‘Sporten en bewegen voor iedereen’ bestaat uit tien organisaties. Vanuit hun eigen kennis, ervaring en netwerk maken zij professionals bewust van de mogelijkheden en belemmeringen voor iemand om te sporten en bewegen door zijn leeftijd, fysieke of mentale gezondheid, etnische achtergrond, seksuele geaardheid of sociale positie.

Lees verder

Over de campagne

Helaas voelt niet iedereen zich welkom in de sportwereld. Alleen zijn sportaanbieders zich hier vaak niet bewust van. En dat is een gemiste kans want juist zij kunnen drempels wegnemen en ervoor zorgen dat iedereen binnen hun club, vereniging of organisatie met plezier kan sporten en bewegen. De campagne ‘Iedereen welkom in de sport’ helpt sportaanbieders het gesprek op gang te brengen over de waarde van een inclusieve en gastvrije sportomgeving.

 

Meest recente artikelen inclusief sporten en bewegen

 

Overige initiatieven

Het thema Inclusief sporten en bewegen raakt tal van andere initiatieven

Bezoek de overige initiatieven

Experts (2)

User icon
Lilian van den Berg
Kenniscentrum Sport & Bewegen
User icon
Rita van Driel
Rita van Driel - Advies

Strategische partners Sportakkoord: