Alles over sport logo

Positief coachen

Stichting Positief Coachen ondersteunt sportverenigingen om te werken aan een positief sportklimaat. Aan een positieve clubcultuur, een cultuur waarin sporters zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Onderzoek toont aan dat positiviteit helpt een goede prestatie neer te zetten. Ook krijg je in een positieve clubcultuur meer sportief gedrag, meer leden en meer vrijwilligers. Over het algemeen blijven meer pubers sporten bij verenigingen waar een positieve cultuur heerst. Voordelen hiervan zijn dat ze gezonder leven, beter presteren op school en minder op de straat hangen.

Plezier

Positief coachen betekent sporters helpen om prestaties neer te zetten en positieve impulsen te geven. De belangrijke woorden die hierbij horen zijn plezier, zelfvertrouwen en naast het geven van opbouwende kritiek zeggen wat wel goed gaat. Een positieve coach is optimistisch en laat dit ook blijken en geeft eerlijke en oprechte complimenten.

Leg het accent op de ontwikkeling van de kinderen. Door dit te doen creëer je een positieve sfeer, voelen spelers zich prettiger en helpt het bij de ontwikkelingen als speler maar ook als persoon. Durf ook kritiek te geven aan je spelers, zeg niet dat het goed gaat wanneer dit helemaal niet het geval is.

Wie via sport de kracht van positiviteit leert kennen, neemt dat de rest van z’n leven mee. Op school, op het werk, in relaties en bij de opvoeding van kinderen.

Lees meer

Foto: Lodewijk Borsboom

Artikelen uitgelicht


Vitale sportsector
Sportaanbieders
Jongeren, Kinderen
public
praktijkvoorbeeld
pedagogisch sportklimaat, veilige sportomgeving