Alles over sport logo

Kindersporten: plezier en waardering als basis!

Het klinkt fantastisch: sport als middel om kinderen allerlei positieve waarden te leren die ze ook buiten de sport kunnen inzetten. Leren om samen te werken, eerlijk te spelen, te winnen of verliezen, zelfvertrouwen op te bouwen of discipline te tonen: dat komt allemaal in het dagelijks leven ook goed van pas. Maar dit soort positieve waarden ontstaan niet vanzelf…

Meestal is sport hartstikke leuk en is de sfeer tijdens een training of wedstrijd goed. Maar soms kan het beter. Denk maar eens aan het gemopper op de scheidsrechter na een cruciaal moment in de wedstrijd, schreeuwende ouders langs de lijn of een kind dat veel aan de kant zit. Dat kan anders toch? Helemaal als je het aan kinderen vraagt: zij sporten immers voor hun plezier.

Een positief sportklimaat

Hoe kunnen kinderen dan positieve waarden leren door middel van sport? In het boek Goud in elk kind wordt beschreven dat een goede opvoedkundige sportpraktijk zowel sportieve ambities als pedagogische doelen bevat. Het gaat om de juiste balans tussen presteren enerzijds en de persoonlijke ontwikkeling van een kind anderzijds. Plezier en waardering zijn hierbij basisvoorwaarden.

“Geef je kind onvoorwaardelijk vertrouwen, ook na verlies of een mindere prestatie.”

Naar een veiliger sportklimaat en Tv-Sportplezier zijn twee initiatieven die zich inzetten om positief gedrag te stimuleren en het plezier te vergroten. Natuurlijk hebben trainers en coaches hierop veel invloed, omdat zij veel tijd met de jonge sporters doorbrengen, maar ook als ouder kan je er veel aan doen.

Moedig aan, wees positief en geef het goede voorbeeld. Langs de lijn, maar ook na de wedstrijd. Vraag hoe je kind de wedstrijd heeft beleefd en of het een leuke wedstrijd was. Beloon de getoonde inzet en benoem wat goed ging. Vraag wat beter zou kunnen en help met het stellen van leerdoelen.

Natuurlijk worden wedstrijden gespeeld om te winnen. Kinderen vinden het van nature leuk om met elkaar de strijd aan te gaan. Om harder te rennen of hoger te springen dan hun broertje of zusje. Kinderen kunnen echter ook ‘winnen’ als ze steeds meer inzet tonen of vooruitgang boeken. Daar blijken ze zelfs het meeste plezier in te hebben!

Lees meer

Artikelen uitgelicht


Vitale sportsector
Sportaanbieders
Kinderen
public
pedagogisch sportklimaat