Alles over sport logo

Een kind aanmoedigen: de stille supporter

In de weekenden is het een vertrouwd tafereel op de sportvelden: sportende kinderen met hun ouders langs de lijn. Een beeld dat wij natuurlijk bijzonder toejuichen!

Sporten is niet alleen gezond. Het helpt kinderen ook om zich te ontspannen en minder te vervelen. Sporten in teamverband draagt bij aan sociale vaardigheden en het biedt mogelijkheden voor het maken van nieuwe vriendjes.

Om van deze voordelen te kunnen genieten, is het belangrijk dat kinderen een sportief moraal ontwikkelen: samenwerken, verantwoordelijkheid nemen, competitie aangaan en -durven en tevens je verlies kunnen nemen, zijn hiertoe kernvaardigheden.

In dit leerproces hebben kinderen hun ouders nodig als supporter.

Hoe zorg je er als ouder voor dat je een goede supporter bent?

Uit recent onderzoek blijkt nog een belangrijke reden om het schreeuwen op het sportveld achterwege te laten. Wetenschappers hebben ontdekt dat schreeuwgeluiden van mensen het angstcentrum in de hersenen activeren[1]. De impact is net zo groot als die van bijvoorbeeld het geluid van sirenes of een alarm en kan door maar weinig andere geluiden worden bereikt.

Geschreeuw van volwassenen geeft kinderen direct een angstig gevoel. Het lijkt er daarnaast op dat kinderen die regelmatig blootgesteld worden aan schreeuwen, meer angstige neigingen ontwikkelen.

Dat moet het laatste zijn wat wij willen!

Aanmoedigen door er gewoon te zijn

Hoe dan wél? Met je kind meegaan en er staan is het belangrijkst. Hiermee toon je belangstelling en betrokkenheid. Ga terug naar de basis van het woord ‘supporter’, dat letterlijk betekent: ‘iemand die aanmoedigt’. Dit kan ook in stilte, door aandachtig te kijken, non-verbaal te steunen en er gewoon te zijn.

Wil je toch graag geluid maken…? Houd het dan bij algemene aanmoedigingen (voor je eigen kind, maar ook voor teamgenootjes), juichen bij een mooie actie of zo nu en dan een verdiend compliment. Je bewijst kinderen hier niet alleen direct een dienst mee, maar zorgt er ook op de lange termijn voor dat het fijne, sportieve sporters worden die gewoon veel plezier en zelfvertrouwen uit hun sport halen.

Bronnen

  1. Arnal, L.H., Flinker, A., Kleinschmidt, A, Giraud, A., & Poeppel, D. (2015). Human Screams Occupy a Privileged Niche in the Communication Soundscape.

Foto: Buro Bloei


Auteur(s)

Artikelen uitgelicht


Vitale sportsector
Sportaanbieders
public
ouderbetrokkenheid, veilige sportomgeving