Alles over sport logo

Kinderen met beperkingen, vergeet ze niet!

Kinderen met een IQ onder de 75 kunnen terecht in een kinderdagcentrum. Het gaat dan meestal om kinderen met complexe problematiek. Naast de verstandelijke beperking is er vaak ook sprake van een lichamelijk of gedragsmatig probleem. Deze kinderen met beperkingen van 3 t/m 18 jaar hebben een in ontwikkeling bedreigde aandoening.

Kinderfysiotherapeuten zien deze kinderen als specialist in bewegen voor kinderen. Bewegen is belangrijk voor de gezondheid, voor iedereen. Recent is gebleken dat er een groot effect is op hart, vaten en het brein door dagelijks (ook kortdurend) te staan*. Voor kinderen met een hersenbeschadiging (cerebrale parese) is dit goed toe te passen met of zonder hulpmiddel.

Als kinderfysiotherapeut ben ik betrokken bij kinderen in een kinderdagcentrum om de motorische ontwikkeling te stimuleren, houdingsafwijkingen te voorkomen, advies te geven over hulpmiddelen, longfunctie te optimaliseren en prikkelverwerking te analyseren.

Ieder kind ontwikkelt zich

De doelgroep is divers, maar alle kinderen ontwikkelen zich. Sommigen leren nooit praten, nooit lopen, nooit zelfstandig bewegen. Anderen leren nooit een (vriendschaps) band aan te gaan met anderen. En toch ontwikkelen ze zich allemaal. De ontwikkeling is een combinatie van vertraging, afwijkende en unieke componenten.

Voor een kinderfysiotherapeut een mooie en dankbare uitdaging. Achttien jaar werk ik met deze bijzondere kinderen. Nog steeds kan ik positief verrast zijn. Over een kind wat tóch meer gaat bewegen, lopen, leert fietsen of verplaatsen door de ruimte of zelf leert eten. Ook zijn er kinderen die prikkels uit de omgeving niet kunnen verwerken, gek worden van prikkels zoals bewegingen, geluid, licht, geur, niet verwachtte acties. Kinderen die schreeuwen en slaan en schoppen door de chaos in hun hoofd.

Als deze kinderen geanalyseerd worden door middel van ervaringen van naasten, video opnamen en kennis van het brein, kunnen de omgeving van het kind en de omgang met het kind worden aangepast. Hoe dankbaar is je werk als je kunt bijdragen aan een kind dat tevreden, zelfs soms vrolijk de dag en de nacht doorkomt.

‘Vergeten’ kinderen

Het wordt sinds kort ‘de vergeten groep’ genoemd. Tot drie maanden geleden was het onduidelijk wie de zorg voor deze kinderen zou betalen in 2015. Beleidsmakers waren vergeten dat deze kinderen er zijn. Verdrietig en boos ben ik hierover. Ouders en alle directe zorgverleners die zich dagelijks bezighouden met deze bijzondere kinderen voelen zich natuurlijk radeloos, moedeloos, vol onbegrip, er zijn geen woorden voor. Het zijn er ‘maar’ 5000 In Nederland. Ze zijn volledig afhankelijk van anderen. Ze mogen nooit (weer) vergeten worden!

Lees meer

Bron

*Muscle Activation and Energy-Requirements for Varying Postures in Children and Adolescents with Cerebral Palsy, J. Ped. August 21, 2014. Olaf Verschuren PhD, Mark D. Peterson PhD MSc, Svenja Leferink MSc, Johanna Darrah PhD.

Foto: Barnaby Wasson

Auteur(s)

Artikelen uitgelicht


Meedoen door sport en bewegen
Eerstelijnszorg, Sportaanbieders
Kinderen
public
opinie
sporten met lichamelijke beperking, sporten met verstandelijke beperking