Alles over sport logo

Campagne voor sport en zelfvertrouwen

Een sportvrijwilliger vertelde mij eens dat veel onsportieve kinderen het eng vinden om te sporten, omdat ze onzeker zijn. Over hun lichaam, over wat anderen zullen denken, omdat ze ‘niet zo goed zijn’ als de rest. Ook veel vrouwen hebben hier last van.

En dat is op zich niet zo gek. Misschien was je de motivatie kwijt, of had je het te druk met je carrière of gezinsleven. Dat is oké. Het leven is hectisch. Maar om jezelf dan na zoveel jaar weer in sportkleding te hijsen en je te begeven tussen de vrouwen die het naar jouw idee wél al die jaren hebben volgehouden, kan best intimiderend zijn.

This Girl Can

In Engeland was – en is nog steeds – het verschil tussen het aantal sportende mannen en vrouwen zo groot, dat ze in 2014 een campagne zijn gestart om vrouwen moed in te spreken, om hun zelfvertrouwen een boost te geven en ze te laten zien dat iedereen kan sporten. Want 75% wil wel sporten, maar vindt de drempel blijkbaar te hoog.

sport campagne voor zelfvertrouwen this girl can

De This Girl Can campagne werd in september 2014 gelanceerd en zou 1,6 miljoen Engelse vrouwen aan het sporten hebben gekregen. Een groot succes! Het verschil in het aantal mannen en vrouwen dat regelmatig sport is daarmee geslonken van 1.78m tot 1.73m. Een mooi resultaat, maar er is dus nog steeds winst te behalen.

In 2017 kreeg This Girl Can een nieuwe boost met onderstaande filmpje. Want: het onderwerp blijft belangrijk.

Inmiddels heeft ook Always aangehaakt op het bredere onderwerp van vrouwen in sport met hun waarschijnlijk wel bekende campagne ‘Like A Girl’:

Goed voorbeeld doet goed volgen

Ik hoop van harte dat het succes van ‘This Girl Can’ voortzet. Voor vrouwen, en voor hun kinderen. Want: een goed voorbeeld doet goed volgen.

Je probeert je kind te leren dat sport gaat om plezier, om het leuk hebben. Dat prestatie ondergeschikt is aan inzet en gezelligheid en dat het niet uitmaakt dat hij/zij minder snel is dat al zijn/haar teamgenootjes. Zouden we dat zelf dan ook niet moeten geloven?

Meer informatie

Voor de This Girl Can campagne is grootschalig onderzoek gedaan naar de barrières die vrouwen ervaren bij het sporten. Een aantal hiervan zijn samengevat in de infographic hieronder. Alle inzichten vind je hier.

SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave

SaveSave

Artikelen uitgelicht


Meedoen door sport en bewegen
Sportaanbieders, Thuis - in en om huis
public
praktijkvoorbeeld
diversiteit