Alles over sport logo

Zijn kinderen te weinig buiten?

Bomen klimmen, beekjes springen, graven, wroeten, balanceren op takken, zandkastelen bouwen. Kinderen kunnen zich uren vermaken in de natuur en hebben daar geen speelplein of -toestel voor nodig.

Bovendien word je, zowel als ouder als kind, blij van een onderdompeling in de natuur, zei Agnes van den Berg in een interview met J/M Ouders. Omdat ons lichaam een stofje afgeeft waar we gelukkig van worden en omdat we de natuur associëren met vakantie, dagen zonder verplichtingen, rust en vrijheid.

Voelen van vrijheid

Zeker de vrijheid die we kunnen voelen in de natuur (maar zeker ook daarbuiten) is voor kinderen belangrijk. Maar die vrijheid ervaren kinderen alleen maar wanneer wij als ouders niet constant met onze neus op onze kinderen zitten en ze de ruimte geven om zich buiten ons blikveld om te vermaken en ontwikkelen.

Wanneer kinderen vrij zijn om te spelen, ontwikkelen ze creatiever spel, leren ze risico’s herkennen en inschatten, tonen ze meer lef en ontwikkelen ze zelfvertrouwen.

Buiten spelen is bovendien goed voor hun concentratievermogen, zelfbeheersing en stressbestendigheid. Dat kinderen gelukkiger zijn wanneer ze dagelijks naar buiten kunnen, de natuur in, is bovendien wetenschappelijk bewezen.

Natuurlijk hebben we niet allemaal een heerlijk bos om de hoek of wonen we op fietsafstand van het strand. Maar dat betekent niet dat je dan niet buiten kan spelen buiten de daarvoor aangelegde pleinen om. Denk aan de bosjes achter jullie huis, de groene glooiing aan weerszijden van de dijk of de sloot onderweg naar school.

De laatste jaren is de hoeveelheid groen – geloof het of niet – toegenomen. Zo zijn er bijvoorbeeld heel wat natuurspeeltuinen in Nederland. Maar uiteindelijk maakt het voor een kind weinig uit of een stukje natuur wel of niet bedoeld is om in te spelen: dat vermaakt zich prima met een emmer, een schep, wat takjes en steentjes en een flinke dosis voorstellingsvermogen!

Lees meer

Foto: Kevin Conor Keller

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Openbare ruimte
Kinderen
public
motorische ontwikkeling