Alles over sport logo

Wat zijn de symptomen van een hersenschudding?

Je kind kan een hersenschudding oplopen tijdens een contactsport als voetbal, maar ook gewoon door een nare val van een skateboard of klimrek. Hoe herken je de symptomen van een hersenschudding en hoe kan je het beste reageren?

Als je kind een erg harde klap op het hoofd heeft gehad, kan het direct daarna kort buiten bewustzijn raken. In zo’n geval is makkelijk te herkennen dat er sprake is van een hersenschudding, maar dat is lang niet altijd het geval.

Wees scherp op de symptomen van een hersenschudding

Een hersenschudding leidt vaak tot hoofdpijn, duizeligheid, (over)gevoeligheid voor licht en geluid en evenwichtsproblemen.

Kinderen zijn niet altijd in staat hun symptomen duidelijk aan te geven. Wees daarom scherp op bijvoorbeeld een verstoord slaappatroon, verward gedrag en andere veranderingen die samen kunnen hangen met bovenstaande symptomen.

Goede informatie over de symptomen van een hersenschudding en adviezen voor thuis en bij het sporten, vind je op de Hoofdletsel Sport app van Veiligheid.nl, die je gratis kunt downloaden.

Wat kun je doen bij een hersenschudding?

Zelf kun je vrij weinig doen bij een hersenschudding. Het belangrijkste is dat je het herkent en er naar laat kijken door een arts. Deze kan je vertellen hoe ernstig de blessure precies is en wat je het beste wel en niet kan doen.

Ook bij een lichte hersenschudding is het belangrijk dat je kind het even rustig aan doet. Pas als je kind van de dagelijkse activiteiten op school geen klachten meer krijgt, zoals hoofdpijn en duizeligheid, kan het het sporten weer rustig opbouwen. De Hoofdletsel Sport app geeft goede adviezen over verantwoorde sporthervatting na een hersenschudding.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Esther Schoots, sportarts SMA Utrecht.

Lees meer

Vragen?

Vind hier een overzicht van sportdeskundigen bij jou in de buurt, zoals een fysiotherapeut of sportdiëtist voor deskundig advies.

Foto: Brittany Randolph


Onderwerpen

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Thuis - in en om huis
Kinderen
public
blessures