Alles over sport logo

Wat zijn de beste tussendoortjes voor je kind? De top 3

Welk gangbare tussendoortjes zijn het best? We hebben er 14 getest. Eerder plaatsten we al het artikel met de beste tussendoortjes die je kind voor of na de training kan eten. De top 3 en enkele opvallende conclusies.

De test

We testten de repen op het aantal calorieën per verpakking, de hoeveelheid suiker en het percentage verzadigd vet*. Enkele schokkende feitjes op een rij:

  • In één Eat Natural reep zit meer verzadigd vet dan in een kroket of een gevulde koek.
  • 92% van de geteste tussendoortjes bevat te veel suiker**
  • Ruim 85% van de tussendoortjes bevat minder vezels dan een appel
infographic-tussendoortjestest

De 3 ‘beste’ tussendoortjes voor je kind

De top drie wordt gevormd door respectievelijk Bolletje Goed Bezig, Snack A Jacks Karamel en Kellog’s Biscuit Moments.

Deze tussendoortjes bevatten, als enige in de lijst, niet meer dan 110 calorieën per verpakking. Dat is ongeveer hetzelfde als 1 (niet al te grote) banaan.

Qua hoeveelheid suiker staat de reep van Bolletje met 20 gram duidelijk op nummer 1, al bevat ook deze reep 4 suikerklontjes. Op verzadigd vet scoort een rijstwafel van Snack A Jacks het best, maar alle drie de producten vallen ruim binnen de marge van het voedingscentrum.

In vergelijking met een banaan scoren de tussendoortjes qua calorieën dus heel goed: de Snack A Jack wafel en Kellog’s repen bevatten zelfs minder calorieën dan het stuk fruit.

Toch kunnen we er niet omheen dat een banaan een gezondere optie is.

Een banaan bevat geen verzadigd vet en als natuurlijk product ook geen toegevoegde suikers.

Behalve de reep van Bolletje, bevatten alle tussendoortjes meer suiker dan een bruine boterham met jam en ruim een derde bevat meer calorieën.

En een boterham?

Een boterham met jam, zonder boter, bevat namelijk zo’n 155 calorieën. Dat is net geen 2,5 appel. Als je kind normaal een koek of reep eet voor het sporten, zou een boterham in veel gevallen dus een prima vervanging kunnen zijn. Wel blijft een boterham qua calorieën natuurlijk aan de hoge kant.

Lees meer

Notities

* Het percentage verzadigd vet staat voor het aantal calorieën in één tussendoortje dat, procentueel gezien, afkomstig is uit verzadigde vetten.

** Het voedingscentrum geeft als richtlijn dat een tussendoortje bij voorkeur niet meer dan 20 gram suiker per 100 gram bevat.

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Thuis - in en om huis
Jonge kinderen, Jongeren, Kinderen
public
tips
voeding