Alles over sport logo

Voorleven: het goede voorbeeld geven

De laatste tijd is er nogal wat reuring in opvoedingsland. Hoe voed je jouw kind nu het beste op? Deskundigen discussiëren met elkaar over wel/niet straffen, belonen of autonomie stimuleren en luisteren naar je kind. Veel verschillende inzichten en veel verschillende meningen.

Waar al deze deskundigen het echter wel over eens lijken te zijn, is dat het geven van het goede voorbeeld, het zogenaamd ‘voorleven’, één van de krachtigste invloeden is op de ontwikkeling en motivatie van kinderen.

Rol van ouders

Dit voorleven geldt niet alleen voor bijvoorbeeld omgangsnormen, maar ook met betrekking tot een gezonde leefstijl. Als ouders gezond eten en sporten, zijn kinderen eerder gemotiveerd dit ook te doen. Als bepaalde zaken binnen het gezin als de norm gelden, worden kinderen op die manier bijna automatisch gemotiveerd ook aan deze normen te voldoen. Uiteindelijk wordt op deze manier ook hun intrinsieke motivatie hiermee gestimuleerd. Het is niet zomaar dat je ook bij topsporters of musici vaak ziet dat het hele gezin sportief of muzikaal is. Behalve dat het ‘voorleven’ dus een positief effect heeft op de motivatie is het ook gewoon gezellig om samen te sporten!

Voorleven in de praktijk

Wat betekent dit nu in de praktijk? Als eerste dat je je als ouders idealiter bewust bent van hoeveel invloed jouw gedrag heeft op dat van je kinderen. Als jij zelf nooit sport, zullen je kinderen minder gemotiveerd zijn wel te sporten. Als jij als ouder rookt, drinkt en zelden gezond eet, is het lastig om dit van je kinderen wel te verwachten. Jonge kinderen krijg je vaak nog wel zo ver, maar pubers zullen het je voor de voeten gooien (‘Waarom moet ik trainen? Jij sport toch zelf ook nooit?’).

Samen bewegen

Sport of beweeg je te weinig? Je kind kan ook jouw goede voorbeeld zijn. Pak vaker de fiets naar de sportclub, ga samen een rondje hardlopen of wat vaker een potje voetballen. Ook leuk, samen hardlopen en inschrijven voor een 5KM loop, dan kunnen de gezinsleden die echt niet tot sporten over te halen zijn in ieder geval aanmoedigen, want ook dat motiveert!

Meer lezen

Bron

  • Zie onder andere de volkskrant
  • Deci, E.L., & Ryan, R.M. (2000). Self-determination theory and the facilitation of intrinsic motivation, social development, and well-being. American

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Volwassenen
public
ouderbetrokkenheid