Alles over sport logo

Vies worden met buitenspelen is leuk en gezond

Bijna elk kind is het wel eens overkomen. Je hebt heerlijk buiten gespeeld en je kleren zien er daarna uit alsof ze direct de vuilnisbak in kunnen worden gegooid. Voor veel ouders is het een grote nachtmerrie als hun kind vies thuiskomt na het buitenspelen. Voor kinderen is vies worden één van de favoriete bezigheden. En het blijkt ook nog eens heel gezond te zijn voor ze!

Immuunsysteem

Veel ouders vinden het belangrijk dat hun kind er netjes uitziet en hygiënisch door het leven gaat. Uit onderzoek blijkt dat de kans op bijvoorbeeld allergieën en astma toenemen wanneer een kind te weinig in aanraking komt met de natuur. Het in contact komen met de natuur zorgt voor een beter immuunsysteem.

Van nature stopt een kind bijvoorbeeld een keer zand in zijn mond als hij op het strand is of aan het spelen is in de zandbak. Niet echt smakelijk natuurlijk, maar het blijkt wel effectief te zijn in het ontwikkelen en sterker maken van het immuunsysteem volgens Dr. Mary Ruebush.

Het belangrijkste punt dat uit onderzoek naar voren is gekomen, is dat kinderen in hun jongere jaren een aantal belangrijke biologische ontwikkelingen doorgaan die op latere leeftijd niet meer mogelijk zijn.

Ouders hoeven niet in paniek te raken als een kind een keer modder of zand in zijn mond stopt of als het kind met vieze kleren thuiskomt. Het heeft dus ook zijn voordelen. Kinderen houden nu eenmaal van viezigheid. Alle ouders zijn ook kind geweest en vonden het vroeger waarschijnlijk prachtig om lekker te banjeren in de natuur. Geniet dus vooral van de jeugdigheid van je kind tijdens het buitenspelen.

Lees meer

Dit artikel is ook getoond op Allesoversport.nl

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
public