Alles over sport logo

Vierkante oogjes

Wie heeft het vroeger niet gehoord van zijn vader of moeder als je weer eens te lang voor de televisie zat. ‘Pas maar op hoor, straks krijg je nog vierkante oogjes, je bederft je zicht!’ Dat vonden we natuurlijk onzin, maar inmiddels blijkt daar best een kern van waarheid in te zitten..

Bijziendheid komt steeds vaker voor. De voorspelling is dat in 2020 tussen de 10 en 20 procent van de jongeren ‘hoog bijziend’ zal zijn, dat wil zeggen: brildragend, met een lenssterkte van -6 of meer. Hoogleraar oogheelkunde Caroline Klaver waarschuwt in het NRC bovendien dat bijziendheid de grootste oorzaak van blindheid dreigt te worden.

De jeugd gaat dus steeds slechter zien! Erfelijke aanleg speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van bijziendheid, maar het kan de toename onmogelijk verklaren. Het gaat in zo een hoog tempo, dat het niet kan worden toegeschreven aan veranderingen in het DNA. Waaraan dan wél en wat kunnen we eraan doen? Onze kinderen iedere dag een zak worteltjes laten eten?

Variëren in kijkafstand

De oplossing lijkt volgens recente onderzoeken een heel verrassende: meer buitenspelen! Kinderen komen te weinig buiten en dat is slecht voor de ogen, zo concluderen Chinese onderzoekers. Kinderen kijken tegenwoordig vaker en langduriger naar papier en beeldschermen, vlak voor hun neus. Voor een gezond gezichtsvermogen is het echter belangrijk dat dit wordt afgewisseld met activiteiten met grotere kijkafstanden. Bovendien heeft het oog ‘echt’ daglicht van buiten nodig, dat dopamine vrijmaakt in het netvlies.

Meer naar buiten is overigens niet alleen een belangrijk advies voor kinderen, maar voor iedereen die veel tijd achter beeldschermen of met de neus in de boeken spendeert.

De onderzoeken staan nog in de kinderschoenen, maar meer buitenspelen (minimaal 40 minuten per dag) lijkt preventief te werken. Buiten kunnen kinderen hun ogen goed trainen door te switchen tussen ver en dichtbij kijken. Hierdoor ontstaat ook een beter besef van bijvoorbeeld diepte en afstanden. Immers: als je in een boom geklommen bent, wordt het ineens toch veel duidelijker hoe hoog je staat dan wanneer je als computerheld ‘Super Mario’ over vliegende champignons heen springt!

Kortom, terug naar de ouderwetse ‘waarschuwingen’ voor het bederven van de ogen en je kind lekker naar buiten sturen. Of nog beter: maak er een ‘win-win situatie’ van en ga zélf mee. Samen lekker ravotten, of op avontuur uit en als jullie dan eind van de dag voldaan en hongerig thuis komen… lekker worteltjes op het menu ;-).

Lees meer

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Thuis - in en om huis
Jonge kinderen, Kinderen
public
gezondheidsbevordering