Alles over sport logo

Veiligheid bij paardrijden

Soms duurt het na een vakantie even voordat iedereen weer in het ritme zit, waarin school en werk in de juiste afstemming zijn met sport en andere vrijetijdsbesteding. In de eerste week na de vakantie valt mijn oog op de bodyprotector van dochterlief, die nog in de gang ligt, terwijl volgens de planning kind op het paard zou horen te zitten. Bij thuiskomst vraag ik waarom ze de bodyprotector niet heeft aangetrokken: ‘geen tijd, te laat weggegaan’. We hebben een gesprekje over het belang van de bodyprotector in het voorkomen van ernstige ongelukken door een val van het paard.

Veiligheid om blessures bij paardrijden te voorkomen

De kans om tijdens paardrijden geblesseerd te raken is niet groot. Maar paardrijden kent wel een relatief groot aandeel ernstige blessures, de sport kent jaarlijks een groot aantal Spoedeisende Hulp-behandelingen en ziekenhuisopnamen.

Je kunt niet alle blessures bij paardrijden voorkomen. Maar je kunt er zelf veel aandoen om de kans op ernstige ongelukken bij een valpartij kleiner te maken. Bijvoorbeeld door het dragen van een goed passende cap en een goed passende bodyprotector. Op de site van VeiligheidNL kun je hierover veel interessante informatie vinden.

Je vindt er niet alleen informatie over de eisen waaraan een cap en een bodyprotector moeten voldoen, maar ook over jouw relatie met het paard. Het is belangrijk dat je kind leert om het gedrag van het paard te herkennen. Omgekeerd is het van belang dat je kind weet hoe het paard op de ruiter reageert.

Veiligheidscertificaat

Op een manege met een veiligheidscertificaat leer je niet alleen technisch goed paardrijden, maar krijg je ook les in het herkennen van het gedrag van je paard. Je leert hoe je je veilig gedraagt in de buurt van je paard, hoe je een paard moet op- en afzadelen en hoe je het moet verzorgen. Als je je paard goed kent en je paard kent jou kun je daarmee ongelukken bij het paardrijden voorkomen.

Veel kinderen die paardrijden vinden het heerlijk om te praten over paarden. Je kunt het aangrijpen om samen te lezen over het gedrag van paarden en ruiters en over het belang van een goede uitrusting in het voorkomen van ongelukken. Hopelijk helpt het om de motivatie voor het consequent dragen van cap en bodyprotector bij je kind te vergroten.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Esther Schoots, sportarts SMA Utrecht.

Lees meer

Vragen?

Vind hier een overzicht van sportdeskundigen bij jou in de buurt, zoals een fysiotherapeut of sportdiëtist voor deskundig advies.


Onderwerpen

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Kinderen
Hippische sport
public
blessures