Alles over sport logo

Synchroonzwemmen, de keuze voor een bijzondere sport

Met een glunderend snoetje komt Mare (8) bij papa achterop de scooter aanrijden bij het prachtige sportcomplex Sportstad in Heerenveen. Tussen het Abe Lenstra Stadion en het Epke Zonderland Turncentrum, ligt het zwembad waar Mare zo meteen haar synchroonzwemtraining gaat volgen. Voordat ze naar de kleedkamers gaat, vertelt ze aan Tym hoe ze op het idee gekomen is om deze toch wel bijzondere sport te gaan doen.

‘Ik zat op hockey, maar toen ik 6 jaar was vond ik dat niet zo leuk meer’, vertelt ze. ‘En toen kreeg ik een heel leuk nieuw buurmeisje, Alissa, en samen bedachten we dat we wel iets bijzonders wilden gaan doen. De moeder van Alissa had toen een foldertje van het zwembad en toen leek synchroonzwemmen ons meteen heel leuk. Nu doen we het allebei alweer meer dan twee jaar.’

Ambitie voor synchroonzwemmen

Dat Mare er ook nog aanleg voor lijkt te hebben blijkt uit het feit dat we mee mogen kijken met de zogenaamde ambitie-trainingsgroep. Een groep meiden van uiteenlopende leeftijd die hebben aangegeven graag meer te willen trainen. Heb je een bepaald niveau gehaald, dan mag je daarom twee keer in de week extra trainen.

En zo komt het dat Mare drie à vier keer per week in het zwembad te vinden is! ‘Bij één training mag ik zelf weten of ik daar zin in heb, maar dat heb ik eigenlijk altijd wel’, zegt Mare. Gelukkig zijn drie van de vier trainingen op vrijdag, zaterdag en eens in de 14 dagen op zondag, dus voor het gezin is het goed te combineren.

Aan ambitie bij Mare geen gebrek dus. Als we haar vragen wat haar droom is, blijkt dat ze daar al over nagedacht heeft en al twijfelde of ze dat wel moest vertellen. Maar als wij er dan zelf naar vragen is het antwoord natuurlijk snel gegeven: de Olympische Spelen in 2020 in Japan!

Het lijkt vader Johan en ons dat ze dan nog wat jong is, maar zelf ziet ze het helemaal zitten: ‘Tokyo is toch helemaal te gek? En ik heb net gisteren deel één van mijn vierde diploma gehaald, dus het gaat heel goed.’ En dat geloven we graag. Want na het behalen van de in totaal vijf aanloopdiploma’s, die allemaal uit drie delen bestaan, komt ze in aanmerking voor wedstrijddiploma’s. En gaat ze misschien wel op weg naar 2024. Maar ja, dan zijn de Spelen misschien wel in Amsterdam. Vast te saai voor Mare!

De training: leuk, maar pittig!

We kijken even later hoe de meiden in het zwembad hun oefeningen doen. Na de warming-up van een paar baantjes borstcrawl, die Mare overigens razendsnel aflegt, zien we oefeningen als de zeilboot en moeten ze stuwen om stil te blijven drijven. Mare had al uitgelegd dat je moet stuwen ‘alsof je het mooiste servies van je moeder op dienbladen hebt staan’.

En zo vult het zwembad zich even later met het getik van de trainster tegen een metalen paal. Om te tellen en te communiceren met de meiden hoelang ze hun oefeningen moeten doen. Want die gebeuren met een neusklem op voor het grootste gedeelte onder water. Zoals bijvoorbeeld de oefening die Mare het leukst vindt: de gebogen knie. Op z’n kop in het water welteverstaan.

Nog later klinkt er een lekker disconummer als de wat oudere meiden een stukje choreografie laten zien. Mare mag heel eventjes uitrusten. Dat is ook echt nodig, want het oogt behoorlijk zwaar. Het is echt een intensieve training van anderhalf uur in het water.

Na anderhalf uur mogen de meiden zich omkleden en even wat eten en drinken. Dan begint de landtraining. Op matjes in de hoek van het zwembad laten de meiden drie kwartier lang zien hoe lenig ze zijn en hoe sterk hun spierbeheersing moet zijn. De meiden lopen helemaal rood aan!

Na een zondagmiddag in het zwembad is ons één ding wel duidelijk geworden: synchroonzwemmen is niet voor watjes. Tijdens een wedstrijd zien de meiden er prachtig uit met hun opgemaakte gezichtjes en flitsende badpakken. Maar ze moeten zo lenig zijn als turnsters, conditie hebben als een duurloopster, kunnen zwemmen als een vis en zo krachtig zijn als een waterpoloster die hoog het water uitkomt. En dan moeten ze zich ook nog elegant kunnen bewegen en het gevoel voor muziek hebben als een danser. Terecht een bijzondere sport!

Meer bijzondere sporten

Auteur(s)

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Sportaanbieders
Kinderen
Zwemsport
public
starten met sporten en bewegen, topsport