Alles over sport logo

Survival voor kinderen: het ultieme buitenspelen

Het ultieme buitenspelen voor doorzetters. Survival is echt niet voor watjes. Het kost kracht, energie, je wordt er vies van en het risico op een nat pak is ook tijdens trainingen altijd aanwezig.

Maar het levert prachtige sportmomenten op de mooiste locaties op. Daarnaast geeft het je uithoudingsvermogen en een sterk en fit lijf. Reden genoeg om eens naar de prachtige bossen van Doorn te gaan en daar te praten met twee jeugdleden van Survivalgroep Hang-On. En niet zomaar twee leden. Het zijn de nummers 1 en 2 van Nederland!

We hebben om 19.00 uur afgesproken op de trainingslocatie bij vakantiepark RCN het Grote Bos in Doorn. Maar de klok is net verzet en het blijkt dus echt meer dan donker te zijn om 19.00 uur…

Aan het eind van een donker paadje over de camping treffen we aan de bosrand enkele Hang-onners. Als trainer Erik de Heer aankomt, gaan gelukkig her en der grote lampen aan en zien we de survivaltoestellen staan. Netten, palen, banden, rekstokken – werkelijk teveel om op te noemen. In het midden een heuse waterpartij met ook weer allerlei touwen en touwbruggen om op wel zes verschillende manieren over dat water te komen.

Competitie

Met de trainingsgroep van zo’n dertig volwassenen trainen vanavond ook enkele kinderen mee. We praten met Bart Postma (13) en Maarten Heerkens (13). Op hun shirts prijken een stoere 1 en 2. Ze zijn vorig jaar in hun categorie van 11- en 12-jarigen de nummer 1 en 2 van Nederland geworden. Knap hoor!

Iedere run heeft zo’n 1500 deelnemers. De beste jeugdleden strijden ook in dit landelijke survivalcircuit. ‘Het klassement wordt berekend aan de hand van de punten die je haalt tijdens wedstrijden. Het is een competitie van vijftien wedstrijden, waarvan de beste acht resultaten meetellen.’

De jongens leggen uit dat de survivalsport 27 jaar geleden begonnen is in de Achterhoek en dat de runs nu door heel Nederland en België plaatsvinden.

Als je lid bent van survivalgroep Hang-On, train je vooral voor de wedstrijden. Dit zijn survivalruns waarbij het lopen van lange afstanden lopen bos en veld wordt afgewisseld met natuurlijke of gebouwde hindernissen. Bij de start krijg je een band om je arm. Als een hindernis niet lukt moet je je bandje inleveren en kost het je punten. Het gaat dus natuurlijk om de eer van het mét band over de finish komen!

Survival voor kinderen

We praten verder met de kampioenen en vragen hoe ze op het idee kwamen om op survival te gaan. Bart: ‘Een vriendje van me gaf eens een survivalfeestje. Ik kon daar zelf niet bij zijn, maar het leek me wel heel leuk. Daarom gaf ik toen zelf ook maar een survivalfeestje! Ik was toen 10 en ik ben direct lid geworden.’

Maarten vertelt over zijn eerste survivalavonturen: ‘Ik zat eerst op hockey. Maar een vriend van me zat op survival en die had altijd zoveel mooie verhalen dat ik eens met hem mee ben gegaan om te kijken. Ik was 9 jaar toen ik begon met trainen hier.’ En met succes. Na eerst bij de jeugd meegetraind te hebben op de woensdagmiddag, kwamen beide in de selectiegroep terecht.

‘We trainen nu 3x in de week, totaal zo’n 6-7 uur’, vertellen de jongens. En op dinsdagavond dus met de volwassenen. Pittig, zullen we later zien, maar ze trainen net zo hard mee. Bart: ‘Ook in de winter gaan de trainingen gewoon door, bij regen en bij kou.’ Survival gaat ook om een beetje afzien, zo begrijpen we. Maarten: ‘Hooguit als de touwen stijfbevroren zijn, slaan we die oefening over. Anders doen we gewoon handschoenen aan en gaat de training lekker door.’

Wat maakt de survivalsport zo leuk voor ze? Bart: ‘Vooral het lekker buiten zijn en dat je hindernissen met water hebt en zo.’ Maarten vindt vooral de afwisseling leuk. ‘Je hebt zoveel leuke hindernissen, er zit gewoon heel veel variatie in.’

Als de jongens na ons gesprek meetrainen, zien we direct de survivalmentaliteit: de warming-up vindt niet plaats op een matje of zo. Nee, hup, iedereen ligt gewoon in zijn t-shirtje op het zand en doet zijn oefeningen. En dat in het bos, ’s avonds, in het donker. Als daarna de rekstokoefeningen volgen (er staan er tien naast elkaar in een stellage), zien we dat het echt bikkelen is.

Trainer Erik zweept de groep op tot een enorm tempo. En maar doorgaan. Dampend is de groep vervolgens klaar voor het echte werk. Er wordt een parcours door Erik uitgelegd dat al snel voor ons duizelt. Apenhang op verschillende manieren, pakladders, korte touwtjes, eindeloze swing, de postman walk en paalklim zijn slechts enkele termen die voorbij komen.

Na ieder deel van de oefening dat je met een team uitvoert moet je vijf rondjes om het terrein hardlopen. 5×300 meter welteverstaan. Even tussendoor.

Het startsein wordt gegeven en de verschillende teams verdwijnen allemaal hardlopend in het donker. Wij blijven nog even vol bewondering kijken naar al die krachtpatsers, mannen én ook een flink aantal vrouwen. Net als we de training willen verlaten, horen we ergens een plons van iemand die blijkbaar niet helemaal safe de overkant van het water heeft gehaald. Wat een stoere sport. Want, is het motto, als je gewoon in beweging blijft is er niets aan de hand!

Jongste jeugd op survival

Bovenstaand verhaal gaat over een zeer getrainde groep mannen en vrouwen. Alleen enkele kinderen uit de selectiegroep trainen met deze groep mee. Maar ook voor de jongste jeugd is survival een prachtige sport. Bij de meeste survivalverenigingen wordt getraind op de woensdagmiddag. Vooral basistechnieken komen aan bod en natuurlijk een stuk conditietraining.

Het is heerlijk veel klimmen, klauteren en rennen. Maar vooral ook de liefde voor een van de mooiste buitensporten wordt bijgebracht. En hoewel het een individuele sport is, wordt er ook veel aan gedaan om een teamgevoel te creëren. Om met elkaar de moeilijkste hindernissen te overwinnen. Buitenspelen in optima forma dus, dat survival voor kinderen!

Meer bijzondere sporten

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Sportaanbieders
Kinderen
Spelvormen
public
starten met sporten en bewegen