Alles over sport logo

Schermen voor kinderen: de bijzondere sportkeuze van Frank en Valerie

En garde, allez en halt, zijn de termen die veelvuldig klinken vanaf wel dertig kanten als we in Sporthal de Peppel in Ede op het gezellige Jeugd Punten Toernooi (JPT) van schermen zijn. Schermen blijkt ook weer een bijzondere sport te zijn die niet door veel kinderen beoefend wordt. Uiteraard zijn wij dan nieuwsgierig naar juist de keuze voor schermen. We spreken voordat het toernooi begint met Valerie Buijse (9) en Frank Hijmans (12).

De moeder van Valerie komt uit Roemenië en daar is schermen een grote sport. In de zomer van 2012 stond dan ook de televisie aan toen op de Olympische Spelen in Londen geschermd werd. ‘Ik zat ook te kijken. Ik was net klaar met zwemles en zat te denken over een nieuwe sport. Toen ik het schermen op televisie zag, wist ik het meteen: ik wilde schermen!’, vertelt Valerie enthousiast. Gelukkig bleek schermvereniging La Prime in Wageningen in de buurt te zitten en nu schermt ze alweer 2,5 jaar met veel plezier 1x per week. Ook zit ze nog op badminton.

Voor Frank was schermen eigenlijk een logische keuze: ‘Van jongs af aan was ik altijd al als ridder of piraat aan het zwaardvechten. Ik zat op badminton, maar bleef dat zwaardvechten heel leuk vinden. Vandaar dat ik toen op mijn negende ben gaan schermen.’ De relatie tussen badminton en schermen lijkt volgens de ouders en kinderen toevallig te zijn…

Diploma schermen voor kinderen

La Prime blijkt met schermleermeester maître Erik Bel een prima leerschool te zijn, want talentvolle schermers als Else Noë en oud meervoudig Nederlands kampioene Bonnie van Vuure zijn er ook begonnen. Else speelt nu op het hoogste nationale niveau en komt uit op WK’s.

‘Kijk eens!’, zegt Valerie, en vol trots laat ze ons de naam Else Noë zien aan de binnenkant van haar witte schermvest. ‘Ik heb haar vest nu aan, dat had ze op de vereniging achtergelaten.’ ‘En Mats Stijlaart was jarenlang onze assistent-trainer, hij is ook heel erg goed en ook een paar keer Nederlands kampioen geweest’, vult Frank aan.

Als we zo zitten te praten, worden we ineens geroepen: het is tijd voor de diploma-uitreiking. Snel lopen we de sportzaal in waar alle deelnemers al in een kring om de wedstrijdleiding heen zitten. Iedere maand is er een JPT. Iedere maand in een ander deel van het land. Per toernooi kunnen er per wedstrijd punten verdiend worden.

In de afgelopen vier toernooien heeft Valerie haar eerste 250 punten bij elkaar geschermd en dat is een diploma waard! Frank doet al wat langer aan de toernooien mee en heeft vandaag zijn 1000-puntendiploma gehaald. Gefeliciteerd allebei! Eén voor één worden alle namen van de diplomawinnaars omgeroepen en mogen ze hun diploma ophalen.

En garde

Dan is het wachten waar en tegen wie gespeeld moet worden. In de zaal zijn op de grond met tape de zogenaamde lopers afgeplakt. Op dit niveau wordt er nog niet op matten gespeeld. De kinderen wachten op de wedstrijdleiding. De moeder van Valerie legt uit: ‘Vanaf een uur voor het begin van het toernooi kan er gedurende een half uur ingeschreven worden. Aan de hand van deze inschrijvingen worden de kinderen dan ingedeeld. Eerst kijken ze naar het wapen waar je mee speelt, dan naar je aantal punten en leeftijd.’

En zo worden er eerlijke poules gemaakt. De poule-indelingen worden omgeroepen door maître Erik en dan kan het toernooi beginnen. ‘Pffft. Nou, dat zit er alvast op.’ Erik blaast even stoom af. ‘Maar het is een leuk toernooi zo, we hebben zo’n 100 deelnemers, ondanks dat het precies midden in de voorjaarsvakantie valt.’

‘Op een JPT speel je zo’n 10 wedstrijden. Ze duren maximaal 3 minuten of stoppen wanneer iemand 5 punten heeft gehaald,’ legt Frank uit. ‘Een punt haal je door de tegenstander op de borststreek te prikken.’

Valerie en Frank zoeken hun lopers op en beginnen met hun eerste wedstrijden. Met hun floret in de hand en hun witte beschermpak aan. De tegenstander en de scheidsrechter worden gegroet met de floret. En garde…dan wordt het masker opgezet en de beginpositie aangenomen, een hand op de rug, een been vooruit. Allez! En met allez is het gevecht begonnen. Op weg naar het volgende diploma, succes Valerie en Frank!

Meer bijzondere sporten

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Sportaanbieders
Kinderen
Schermen, Vechtsport
public
starten met sporten en bewegen