Alles over sport logo

Pas op, anders leer je niet vallen!

Herken je dit: ‘Pas op, anders val je!’, gil je op het moment dat je kind net lekker bezig is met een nieuw kunstje op het waveboard op een smal stenen randje. Het is invoelbaar dat je dat roept als ouder, je hebt geen zin in narigheid zo vlak voor de vakantie. Maar heb je je weleens gerealiseerd dat je kind door jouw bezorgdheid mooie kansen om zijn motorische vaardigheden te oefenen misloopt?

Kansen op leren ontdekken wat het kan, wat het nog moet leren en wat het moet oefenen. Bij het ontdekken van zijn fysieke mogelijkheden en onmogelijkheden hoort ook dat je kind leert vallen. En jij kunt je kind daarbij helpen. Niet door te waarschuwen, maar door samen te zoeken naar oplossingen om een nieuw kunstje wel onder de knie te krijgen.

Help je kind bij het leren vallen

Je helpt je kind ook als je leert hoe het op een ‘veilige’ manier een val kan breken. Kinderen die geleerd hebben om te vallen lopen minder kans op letsel bij een valpartij. Ook zijn deze kinderen minder bang om te vallen, waardoor ze meer plezier beleven aan sport- en bewegingsactiviteiten. Spelen is leren, je kind leert meer en valt veilig als jij het helpt bij het ontwikkelen van zijn motorische vaardigheden. Het vraagt van jou dat je op zo’n moment van een nieuw waveboardkunstje ook even in actie komt.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Esther Schoots, sportarts SMA Utrecht.

Lees meer

Vragen?

Heb je nog vragen, of heeft je kind een andere blessure of verwonding opgelopen waarvan je niet weet wat je ermee moet? Vind hier een overzicht van sportdeskundigen bij jou in de buurt, zoals een fysiotherapeut of sportdiëtist.

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Thuis - in en om huis
Jonge kinderen, Kinderen
public
blessures, motorische ontwikkeling