Alles over sport logo

Meer bewegen? Ga hockeyen!

Hockey kwam naar Nederland vlak voor de vorige eeuwwisseling, in 1891. Tussen 1998 en 2020 groeide het aantal hockeyers dat actief is in verschillende Nederlandse competities van 130.000 naar 255.000.

  • Veldhockey: veldhockey wordt buiten gespeeld op een (kunstgras)veld van 91,40 meter lang en 55 meter breed. Het elftal bestaat uit 10 veldspelers en een keeper. Anders dan bij voetbal mag bij hockey onbeperkt worden gewisseld. Er zijn ruim 315 verenigingen aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond.
  • Zaalhockey: zaalhockey is een variant van hockey dat binnen in een zaal wordt gespeeld en kent andere regels dan veldhockey. Het veld is kleiner en is het veld staan maar zes spelers. Zaalhockey is voor iedereen die graag in de winter periode wil (blijven) hockeyen, want het wordt alleen in de wintermaanden gespeeld. Je hoeft niet per se veldhockey te spelen om te mogen zaalhockeyen.

Wist je dat?

  • Kinderen beginnen in kleine teams, op een klein veld en spelen korte potjes, zodat ze de sport spelenderwijs leren.
  • Nederland kent twee officiële hockeystadions. Het Wagenerstadion in het Amsterdamse Bos, dat eigendom is van de Hockeybond en Sportpark Hazelaarweg waar HC Rotterdam speelt.
  • Ben je linkshandig? Dan heb je een extra uitdaging. Omdat de stick volgens de regels altijd de bolle kant rechts heeft en de platte kant links, is deze alleen rechtshandig te gebruiken. Linkshandige sticks zijn niet toegestaan.

Pim Mulier

De initiatiefnemer van hockey in Nederland – Pim Mulier – was een grondlegger van de moderne sport in Nederland. Hij organiseerde de eerste atletiekwedstrijden, richtte de eerste tennisclub op en maakte van de Elfstedentocht een echte georganiseerde wedstrijd. Ook was hij betrokken bij de oprichting van het Nederlands Olympisch Comité in 1912. Het Mulier Instituut voor wetenschappelijke sportonderzoek is naar hem vernoemd.

Waar kun je terecht als je zelf wilt hockeyen?

Op de website van de Hockeybond kun je een hockeyclub in jouw buurt vinden met de online clubvinder. Ook kun je daar een tegenstander zoeken voor een oefenwedstrijd. En je vindt er de toernooien waaraan je kunt deelnemen met je team.

Voor een overzicht van de zaalhockeycompetitie kun je zoeken per regio.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Hockeybond.

Wil jij jouw team of leden veilig laten hockeyen om blessures te voorkomen? Bekijk het oefenprogramma ‘Warming-up’ van VeiligheidNL.


Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Sportaanbieders
Hockey
public
starten met sporten en bewegen