Alles over sport logo

Klachten zonder oorzaak: SOLK uitgelegd

Kinderen in de puberleeftijd (12-18 jaar) hebben soms klachten die zichtbaar het functioneren beperken. De klachten kunnen beginnen zonder aanwijsbare oorzaak of met een licht sportletsel. Het herstel blijft uit, de klachten blijven langer bestaan dan normaal, soms langer dan een half jaar. Bij onderzoek in het ziekenhuis wordt niets gevonden wat de klachten zonder oorzaak kan verklaren.

De diagnose wordt gesteld: ‘somatisch onvoldoende verklaarde klachten’, ook wel aangeduid met de afkorting ‘SOLK’. Dit wil zeggen dat er geen logische lichamelijke oorzaak kan worden gevonden voor de klachten die het kind aangeeft.

De klachten kunnen heel verschillend zijn. Voorbeelden zijn: hoofdpijn, buikklachten, spierpijn en duizeligheid. In de meeste gevallen heeft het gevolgen voor het sporten en het kunnen bewegen in het algemeen.

Klachten zonder oorzaak verklaard

Omdat er geen oorzaak voor de klachten wordt gevonden, gaat de medische wereld er vanuit dat de hersenen de klachten wel signaleren (de klachten worden werkelijk gevoeld), maar dat er geen schade is aan het betreffende lichaamsdeel. De hersenen krijgen foutieve informatie.

De behandeling richt zich op de gevolgen. De behandeling kan zich niet richten op een lichamelijke oorzaak, omdat deze immers niet is gevonden.

Er wordt in kaart gebracht hoe het dagelijks leven is veranderd. Vaak ligt dit op het gebied van de fysieke fitheid (conditie, kracht, eetpatroon), stemming (angst, boosheid, somberheid) en op sociaal vlak (sociale isolatie, schoolverzuim, conflicten, relatie met leeftijdsgenoten en ouders).

Samen met het kind wordt een plan gemaakt hoe weer stap voor stap toegewerkt kan worden naar een leven zoals dit voorheen ook was. Er wordt zo weinig mogelijk aandacht geschonken aan de klachten zonder oorzaak, zodat de hersenen hier niet steeds aan herinnerd worden.

Sport en bewegen

Een belangrijk onderdeel voor het herstel is toewerken naar bewegen en sporten. Plezier in bewegen heeft een gezonde werking voor kinderen met SOLK. Dit moet in kleine stappen worden opgebouwd.

De mensen uit de directe omgeving van het kind worden ook betrokken. Er wordt informatie gegeven over hoe de processen werken en wat de behandeling inhoudt. Iedereen wordt geadviseerd om zich te richten op wat het kind wél kan en niet op de klachten. Om het herstel te bevorderen mogen de klachten geen ‘ziektewinst’ opleveren voor het kind.

Een kinderfysiotherapeut werkt bij de behandeling samen met andere collega’s, zoals een specialist uit het ziekenhuis en een psycholoog. Het is van belang dat de kinderen begeleid worden door een ervaren multidisciplinair team. De huisarts of de specialist in het ziekenhuis weet waar goede begeleiding mogelijk is bij jou in de buurt.

Auteur(s)

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Jongeren, Kinderen
public
chronische aandoening