Alles over sport logo

Huisarts Jeanine Splinter over mank lopen bij kinderen

‘Afgelopen zondag gingen we met het gezin een boswandeling maken, maar Joey wilde na 5 minuten al niet meer verder lopen.’ Joey’s moeder ploft met een zucht neer in de stoel en haar 8-jarige zoon volgt. In de gang viel het me al op dat hij met zijn rechterbeen wat mank liep.

‘Heb je last van je been?’, vraag ik aan Joey. ‘Ja, steeds als ik moet lopen dan doet het hier pijn’, zegt hij en wijst naar zijn heup. ‘Hij klaagt er nu een dag of drie over, en wij dachten eerst allemaal dat het een smoesje was, want onze Joey houdt niet zo van wandelen, hè?’ Ze geeft hem een por en mij een knipoog. ‘En vorige week was hij ook snotverkouden hoor, dus misschien dat het daar iets mee te maken heeft…?’

‘Heb je koorts?’ vraag ik. Moeder legt haar hand op zijn voorhoofd en kijkt bedenkelijk: ‘Tja, hij voelt niet warm aan, dus ik denk het niet.’ ‘Dat moeten we toch écht even meten, want meten is ….’. ‘WETEN’, vult Joey in.

Ik pak mijn thermometer, stop hem in Joey’s oor en meet 37,5 graden Celsius. Vervolgens klautert hij op mijn onderzoeksbank zodat ik zijn heupgewrichten kan onderzoeken.

De rechter heup is duidelijk pijnlijk bij beweging en met de linker heup mag ik alles doen. Tot slot vraag ik Joey of hij hinkelend, afwisselend links en rechts, naar zijn stoel terug wil gaan. ‘Bingo!’ zeg ik, ‘dit is zeer waarschijnlijk een coxitis fugax, oftewel een tijdelijke ontsteking van het heupgewricht.’

Coxitis fugax is één van de oorzaken van mank lopen bij kinderen. Bij ongeveer 30% van de kinderen die mank lopen is een (mild) trauma de oorzaak. En bij 60% van de kinderen is coxitis fugax de oorzaak; deze komt vooral voor bij kinderen tussen de 3 en 8 jaar en verdwijnt binnen 10 dagen.

De oorzaak is een voorbijgaande ontstekingsreactie in het kapsel van het heupgewricht. Mogelijk spelen antistoffen gericht tegen virussen hierbij een rol. Door deze reactie komt er ook een beetje vocht in het gewricht te zitten Een echte coxitis fugax geneest volledig en laat geen restafwijkingen na.

Wat te doen bij coxitis fugax?

  • Zoveel mogelijk rust is verstandig
  • Pijnstilling mag!
  • De klachten mogen 10-14 dagen worden aangezien
  • Onthoud: je kind voelt zelf goed aan wat hij met zijn been kan doen en hij mag het belasten als hij dat wil.

‘Nou, dat wordt dan deze week niet tennissen, vent’, zegt moeder. Joey kijkt eerst bedrukt en dan triomfantelijk. ‘Oké, dan hoef ik zondag ook niet te wandelen…toch?’

Lees meer

Foto: Katrina Lopez

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Eerstelijnszorg
Kinderen
public
opinie
blessures