Alles over sport logo

Huisarts Jeanine over vermoeidheid in december

De decembermaand is in volle gang. Een gezellige maar vooral ook heel drukke maand. Ieder jaar weer merk ik, meestal vanaf begin november, dat veel ouders en kinderen die op het spreekuur komen, stijf staan van de spanning en vermoeidheid.

Sinterklaas en kerst blijken een grote bron van stress. De allerkleinsten staan vaak al vóór zessen op om te kijken wat er in hun schoen zit. Het gevolg is slaaptekort en een prikkelbaar kind met een verlaagde weerstand.

En zo komen ze, logischerwijs, meestal na een x-aantal weken kwakkelen, bij mij op het spreekuur met vermoeidheidsklachten en een slepende verkoudheid. Tja, vermoeidheid bij kinderen… Lastig, ook voor de huisarts, omdat er zoveel oorzaken mogelijk zijn.

Onlangs kwam Myrthe (12 jaar, groep 8) met haar moeder op het spreekuur omdat ze de laatste tijd zo ‘moemoemoe’ was. Ze was zelfs zó moe, dat ze gestopt was met dansen. Voor me zat een ineengedoken meisje met een bleke snoet die ze verstopte onder haar capuchontrui.

‘Ik begrijp er niets van’, zegt moeder. ‘Vanmorgen was ze weer niet uit bed te branden, maar vanavond zit ze dan bijvoorbeeld wel weer tot laat naar The Voice te kijken.’

‘Ja, maar ik moet door de week ook zo belachelijk vroeg op om naar school te gaan’, mompelt Myrthe. Ze duikt vervolgens weer terug in haar capuchon. Na een vragenvuur van mijn kant om een lichamelijke oorzaak aan te tonen dan wel uit te sluiten, komen we nog niet veel verder. ‘Misschien heeft ze bloedarmoede’, suggereert moeder, ‘ze ziet ook zó witjes.’ Op school gaat het redelijk, al moet Myrthe er wel flink aan trekken dit jaar. Ze heeft een grote groep vriendinnen en zegt verder goed in haar vel te zitten.

‘Wat jammer dat je gestopt bent met dansen’, zeg ik. ‘Wat deed je eigenlijk precies?’ Haar ogen beginnen te glinsteren. ‘Streetdance, echt supercool.’ Ik adviseerde Myrthe om dit, hoe moe ze ook is, weer op te pakken, omdat je door te sporten de vermoeidheid juist tegengaat. Tenzij het sporten in een dusdanige frequentie plaatsvindt dat je er oververmoeid door kunt raken. Ik liet bij Myrthe een algemeen bloedonderzoek doen en ik maakte een afspraak om de uitslagen en het verdere beleid te bespreken.

Tips voor kids met vermoeidheid

  1. Actief zijn, vooral in de buitenlucht, helpt tegen vermoeidheid.
  2. Houd er rekening mee dat je in de winter meer slaap nodig hebt.
  3. Ritme en regelmaat blijven de keywords.

En tot slot: uit onderzoek is gebleken dat het bioritme van tieners niet strookt met het schoolritme. Met andere woorden: tieners zouden eigenlijk langer uit moeten slapen en de scholen zouden later moeten beginnen. Een idee?

Foto: Stu Mayhew

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Thuis - in en om huis
Kinderen
public
opinie
gezondheidsbevordering