Alles over sport logo

Goed voorbereid het schaatsseizoen in!

Hoe kan je voorkomen dat jouw kind op de mooiste schaatsdagen van het jaar langs de kant staat terwijl jij naarstig op zoek bent naar een passende schaatsuitrusting? Als je een beetje voorbereid aan het schaatsseizoen begint, is een succesvol verloop al bijna een feit!

De geschikte schaats

Kenners adviseren om kinderen niet direct op noren te zetten als ze leren schaatsen; het is belangrijk dat ze dicht bij het ijs staan. De moderne variant van de ouderwetse houtjes zijn de Easy gliders; een schaats gemaakt van kunststof die je bevestigt aan je eigen schoen door middel van een kunststofband. Eenmaal wat schaatservaring dan zijn combinoren geschikt; een schaats met een ijshockeyschoen erop. En heeft je kind de schaatstechniek eenmaal goed onder de knie dan komt de de klapschaats, een schaats die vooral voor het langebaanschaatsen wordt gebruikt, in beeld.

Meten is weten

Ga voordat de temperatuur onder nul schiet vast de kelder in en verzamel alle schaatsen die je kunt vinden. Misschien zijn die gloednieuwe schaatsen waar je oudste vorig jaar twee maal op heeft geschaatst nu perfect voor je middelste? Of vind je dat paar van je nichtje terug waarvan je dacht dat ze nog veel te groot zouden zijn? Door nog, voordat het gaat vriezen, een pas- en kluunrondje te organiseren kun je op tijd actie ondernemen om de schaatscollectie voor het hele gezin passend te maken.

Ruilen zonder te huilen

Een schaatsruilbeurs kan veel blije gezichten opleveren. Door nog voor de kerstvakantie een schaatsruilbeurs op het schoolplein te organiseren blijven mooie schaatsen niet nutteloos in de kast liggen en kom je misschien wel aan een zo goed als nieuw passend paar voor je zoon of dochter. Een andere manier is de schaatsenruilbeurs in Haarlem; de winkel bestaat al ruim 30 jaar en heeft klanten uit de ruime omgeving van Haarlem en Amsterdam. Ook worden er rond het schaatsseizoen door meerdere gemeentes en schaatsbanen schaatsruilbeurzen georganiseerd.

Tweedehands

Marktplaats is een ideale manier om aan schaatsen te komen. Start de zoektocht echter op tijd; als het eenmaal vriest en de berichten over een op handen zijnde Elfstedentocht rond zingen, zullen er meer kapers op de kust zijn en de kans op een mooie vondst via Marktplaats wordt dan flink verkleind. Zit je op Facebook? Dan kun je dit mediakanaal ook inzetten om je Facebookvrienden te vragen of ze een paar geschikte schaatsen in de aanbieding hebben.

Wie de sok past trekke hem aan

Eenmaal de juiste schaatsen in huis dan ben je er nog niet. Want behalve slecht passende schaatsen kan een paar verkeerde sokken de schaatspret ook bederven. Speling bij de hiel en stug materiaal kunnen namelijk blaren opleveren. In outdoor-winkels zijn comfortabele sokken te koop die blaarvorming tegen gaan, een goede pasvorm hebben en zorgen voor een goede warmteverdeling. Investeer dus niet alleen in de schaats maar ook in de sok!

Voor 16 uur besteld, morgen in huis!

Geen passende schaats in huis te vinden? Geen succesvolle ruil kunnen doen? Via Marktplaats niet geslaagd? En ook je buren kunnen je niet helpen aan de juiste maat schaatsen voor je kind? Dan kun je natuurlijk gaan voor nieuw. Meerdere internetaanbieders beloven een snelle levering. Voor 16 uur besteld? Morgen in huis! Kijk bijvoorbeeld op www.schaatsenshop.nl, www.scapino.nl, www.neckermann.com of www.bristol.nl. Passen de schaatsen niet? Dan kun je ze vaak kosteloos retourneren en een maat groter bestellen. Ook hier geldt; als je te lang wacht is de kans aanwezig dat de juiste maat niet meer in voorraad is! Op www.schaatsen.nl vind je alles over schaatsen en leuke weetjes over natuurijs.

Auteur(s)

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Thuis - in en om huis
Schaatsen
public
sportmateriaal, starten met sporten en bewegen