Alles over sport logo

Fietstocht met kind: tips & tricks

Elk gezond kind vanaf een jaar of drie kan leren fietsen. En als je eenmaal kan fietsen, kan je ook fietstochten maken. Dat dacht ik altijd. Maar als ik het nog steeds zo zeker wist, zou ik er geen blog over schrijven.

In de praktijk blijkt het allemaal iets genuanceerder te liggen en ligt er tussen de motorische vaardigheid om de fiets te hanteren en het maken van fietstochten toch nog een flink stukje inzicht dat door zowel ouder als kind ontwikkeld dient te worden.

Op internet staat een waslijst aan ideeën om peuters te leren fietsen, waarvan ik de aanschaf van een loopfiets voor de tweede verjaardag als meest geweldig heb ervaren. Want hoe leuk is het om te zien dat je twee-jarige bengel na wat oefening racemonster is op zijn loopfiets?

De periode rond 1,5 jaar was de periode waarin de kleine niet meer ìn de kinderwagen wilde, maar zeker niet zelf wilde lopen. Met langzame wandelingetjes met een dreumes die dan toch maar besloot om wel zelf te lopen als gevolg. Deze lijken opeens ver verleden tijd… Wat een snelheid kunnen ze opeens zelf maken met een loopfiets, heerlijk!

Van de loopfiets naar de eerste echte fiets is een stuk makkelijker te overbruggen dankzij de ervaring die ze dan al hebben met evenwicht houden, waardoor veel andere tips al snel overbodig blijken.

Op pad

Maar dan… Wanneer besluit je de ‘grote’ weg op te gaan? Het oefenen met fietsen kan meestal wel in een woonwijk of op een pleintje, maar er komt ook een moment waarbij het serieuze werk om de bocht komt kijken: andere weggebruikers, oversteken, kruispunten, verkeersborden. ‘Vals plat’ is een leuk woord dat de jongens vooral door ervaring hebben leren kennen (zeker hier aan de kust, in de duinen).

Fietsles op de meeste scholen gaat in de kleuterklas niet verder dan het beheersen van de fiets, wat zeker van belang is omdat je hier nog echt grote verschillen tussen kinderen ziet. Als je kind er echter wel aan toe is om verder te gaan dan dat, omdat je simpelweg geen auto hebt, meerdere kinderen hebt en niet over genoeg bergruimte beschikt om zo’n prachtige bakfiets aan te schaffen (of omdat je vindt dat je kind best zelf mag werken om zijn kilometers te maken…), zul je zelf aan de slag moeten met wat basisverkeersregels.

4 tips voor een veilige fietstocht met een kind

De verkeersregels ken je over het algemeen zelf natuurlijk ook wel, maar de ‘verkeersregels voor fietsen met kinderen’ zijn minder bekend. Daarom een aantal tips:

  1. Denk, luister en kijk voor twee. In de eerste plaats op je eigen niveau, maar daarnaast ook op het niveau van een 4-jarige. Kijk vooruit, probeer in te schatten hoe de weg verloopt. Probeer je voor te stellen hoe je kleuter het verkeer bekijkt. En weet dat pas op 8-jarige leeftijd het gezichtsvermogen van kinderen net zo sterk is ontwikkeld als dat van een volwassene.
  2. Gebruik altijd een fietshelm. Op een bepaalde leeftijd worden Nederlandse ouders daar minder ‘betuttelend’ in, maar gebruik hem. Zeker in de beginfase van het fietsen op straat.
  3. Blijf in het begin het liefst dicht bij huis, zodat je met elkaar de verkeersregels en het verkeer in de buurt als oefenmateriaal kunt gebruiken voor langere fietstochten.
  4. Praat onderweg tijdens rustige stukjes over wat je bent tegengekomen onderweg en welke eventuele vergissingen er zijn gemaakt. Leg uit dat het logisch is dat niet alles in één keer perfect gaat, maar dat het belangrijk is om te weten hoe je dat volgende keer kunt voorkomen.

Op een gegeven moment ben ik via deze stappen op een punt gekomen waarop ik verder kon fietsen met de jongens. Joey fietste toen hij zes jaar was met gemak 25 kilometer. Het liefst ging hij nog verder, maar dat leek mij persoonlijk niet verstandig voor een kind van zes. Als je onderweg bent, kan het zomaar nog een heel eind naar huis zijn. Zeker met een vermoeid kind.

De Hoge Veluwe

Afgelopen zondag zijn we met het gezin in het Nationaal Park Hoge Veluwe wezen fietsen. De fiets van Milan achterin de auto geladen, voor Joey, mijn man en voor mij hebben we gebruik gemaakt van de witte fietsen die daar gratis beschikbaar staan. Wat een heerlijkheid, wat een rust. Waar je hier in de duinen voorbij gesjeesd word door hordes wielrenners, fietst iedereen daar op zijn of haar gemak. Ook niet onbelangrijk: er staat er een stuk minder wind dan hier aan de kust.

Zo heeft Milan op 5-jarige leeftijd een mooie fietstocht gemaakt van 30 km. Niet om over op te scheppen, maar gewoon om aan te geven dat het dus wel gemakkelijk kan op jonge leeftijd. Andere fietsers kijken vaak om naar zo’n jong mannetje, lachen en geven een complimentje. Dat doet hem toch wel goed. De jongens hebben, net als wij, veel plezier in het fietsen. Echt quality time voor het gezin.

Voor het maken van grotere fietstochten met jonge kinderen zijn er nog wat extra aandachtspuntjes.

6x goed voorbereid op pad

  • Kijk naar de algemene conditie van je kind; wat kan hij of zij ongeveer aan?
  • Zorg voor voldoende proviand, dan wel uitzicht op een supermarkt/terras om onderweg iets te nuttigen.
  • Wees flexibel. Mocht je nergens heen moeten, wat let je om gewoon je neus achterna te gaan?
  • Neem een flesje water mee en een sneldrukverband voor eerste hulp.
  • Zorg ervoor dat je telefoon is opgeladen en heb je portemonnee op zak.
  • Een fietsreparatie-setje kan handig zijn. Het slot van Joey was laatst los komen te zitten en dat fietst toch niet handig: een slot tussen je spaken. De fiets controleren voordat je op pad gaat, is natuurlijk ook wel slim.

Het kan blijkbaar snel gaan met jongens: van de loopfiets, naar de kleuterfiets, naar een mountainbike. Van voorop de fiets, naar achterop, naar naast mama op een eigen fiets. Zojuist werd er aangebeld: mogen we onze fietsen om buiten te spelen? Nou…vooruit. Ik houd ondertussen mijn hart vast, wat is de volgende stap: een brommer, een scooter of misschien toch doorsparen voor een auto?

Lees meer

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Kinderen
Fietsen
public
opinie
starten met sporten en bewegen