Alles over sport logo

EHBO voor ouders en coaches?

Op de middelbare school kende ik een meisje dat jaren eerder haar neus had gebroken bij het pitchen tijdens softbal. Een vriend besloot na een enge landing op zijn nek, vaarwel te zeggen tegen rugby. Sport is leuk en ontzettend gezond, maar er kan altijd iets misgaan. Want sport brengt risico’s met zich mee. Risico’s waar we, als ouders, coaches, vrijwilligers, op voorbereid kunnen zijn – maar zijn we dat ook?

Uit een Amerikaanse survey blijkt dat 40% van de coaches geen veiligheidstraining heeft gehad. Het aantal andere vrijwilligers en ouders dat bekend is met eerste hulp en reanimatie, zal naar vermoeden nog lager liggen.

Kunnen we hier iets aan doen? En zouden we hier iets aan moeten doen? In Florida is een programma gestart om de drempel voor veiligheidscursussen te verlagen, door deze enkele keren per maand gratis aan te bieden bij sportverenigingen. Aan coaches, maar ook aan andere vrijwilligers en geïnteresseerde ouders.

Hoe meer mensen bekend zijn met eerste hulp en reanimatie, hoe groter de kans dat een sportend kind een ernstig ongeval overleeft.

En uiteindelijk is de veiligheid van onze kinderen natuurlijk ontzettend belangrijk. Het zou mooi zijn als er bij elke wedstrijd, elke training een EHBO-er aanwezig is, zoals we dat zien bij festivals, maar de kans daarop is klein. Badmeesters zijn al verplicht om een EHBO én reanimatie diploma op zak te hebben. Kunnen we dit niet doortrekken naar elk sportveld, elke zaal, elke dag?

Er bestaan in Nederland verschillende EHBO cursussen, waaronder één gericht op sport en één gericht op kinderen. Met de EHBO cursuskiezer van Het Oranje Kruis vind je snel of er een cursus bij jou in de buurt wordt georganiseerd.

BHV-actieplan SVF Cothen

Hoeveel impact een incident kan hebben op de manier waarop een sportvereniging met eerste hulp omgaat, laat het voorbeeld van SVF Cothen zien. Na een hartstilstand van een keeper tijdens een oefenduel besefte het bestuur van de voetbalclub hoe belangrijk het is dat omstanders op zo’n moment weten wat ze moeten doen. Dat incident liep goed af, maar de club wilde meer zekerheid dat er ook bij toekomstige incidenten op de juiste manier gereageerd wordt. Daarvoor hebben zij een BHV-actieplan opgesteld.

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Sportaanbieders, Thuis - in en om huis
Volwassenen
public
blessures