Alles over sport logo

De keuze voor sport en fitness bij ouderen

Ouderen in Nederland hebben een specifieke voorkeur voor fitness in de sportschool en hardlopen. Ook tennis en zwemmen doen het goed. De favoriete sportactiviteiten en fitness sporten van ouderen op een rij.

Fitness populair bij ouderen

De tijd dat ouderen achter de geraniums zaten, is voorbij. Steeds meer 55-plussers weten fitnesscentra te vinden, constateert brancheorganisatie van erkende sport- en bewegingscentra NLActief. Naast fitness hebben 55- tot 65-jarigen een voorkeur voor hardlopen, tennis, zwemmen en yoga. Onder 65- tot 79-jarigen wordt fitness gevolgd door zwemmen, tennis, gym en golf.

Top 5 sporten van ouderen

In Nederland wordt iemand als sporter beschouwd als hij of zij ten minste twaalf keer in de afgelopen twaalf maanden heeft gesport. Ruim de helft van de Nederlanders (56 procent) sport één keer per week valt te lezen in de Rapportage sport 2014 van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Van de 50- tot 65-jarigen sport 67 procent minimaal twaalf keer per jaar. In de groep 65- tot 79-jarigen sport 55 procent minimaal twaalf keer per jaar.

Top vijf populaire sporten
50- tot 65-jarigen
Top vijf populaire sporten
65- tot 79-jarigen
  1. Fitness
  2. Hardlopen
  3. Tennis
  4. Zwemmen
  5. Yoga
  1. Fitness
  2. Zwemmen
  3. Tennis
  4. Gymnastiek
  5. Golf

Veel 65-plussers bewegen genoeg

Volgens de Advies Beweegrichtlijnen 2017 worden volwassen en ouderen aanbevolen minstens 150 minuten per week matig intensief te bewegen, verdeeld over diverse dagen door bijvoorbeeld te wandelen of te fietsen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel. Daarnaast wordt geadviseerd om op zijn minst twee keer per week spier- en botversterkende oefeningen, zoals traplopen, herhaald opstaan uit zit en krachttraining gecombineerd met balansoefeningen. Van de 65-plussers beweegt het merendeel genoeg: 68,6 procent voldoet aan de zogeheten beweegnorm.

Bronnen:


Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Ouderen
public, professional
feiten en cijfers
gezondheidsbevordering