Alles over sport logo

Ashley doet aan voltige, een bijzondere sport

Als we de prachtige manege De Nieuwe Heuvel in Lunteren binnenlopen op zoek naar Ashley de Haan (13), zien we in het zand van de binnenbak al allemaal kleine meisjes op een oefenton met beugels springen. Ook draaft er aan de andere kant een mooie, brave pony zijn rondjes terwijl er twee meisjes achterstevoren op zijn rug zitten. Hier wordt getraind door Voltige vereniging de Nieuwe Heuvel. We hebben afgesproken met Ashley en voordat haar training begint, vertelt zij ons over de keuze voor haar bijzondere sport.

Bij voltige denk je al snel aan paardenmeisjes die op turnen zitten en ja, Ashley past eigenlijk precies in dat plaatje. ‘Toen ik acht jaar was ben ik met paardrijden begonnen en ging ik ook turnen’, vertelt ze. ‘Toen ik tien jaar was zag ik hier op de manege een demonstratie van voltige tijdens een kerstshow. Eigenlijk was ik meteen verkocht. “Dat wil ik ook”, zei ik tegen mijn ouders.’

En nu combineert ze alle drie haar sporten. ‘Ik turn nog steeds één keer in de week en twee keer in de week rijd ik op mijn verzorgpaard. Daarnaast ben ik drie keer in de week bezig met voltige, twee keer met mijn team hier van De Nieuwe Heuvel en één keer train ik solo met het paard van mijn moeder.’

Er zijn verplichte solofiguren die iedere voltigeur moet kunnen laten zien tijdens wedstrijden. Daarnaast is er de kür op muziek, waarbij de teamleden alleen, samen of met zijn drieën op de rug van het paard de mooiste balletachtige figuren laten zien. Vanaf 6 jaar mag je met voltige beginnen. Je hoeft niet te kunnen paardrijden of heel lenig te zijn.

Ashley is de jongste van het team van acht sportieve meiden. De oudste is 22 en voltigeert al vanaf haar jonge leeftijd. ‘Dat is het leuke van voltige, dat je het binnen de verschillende niveaus kan doen met allerlei leeftijden door elkaar. We hebben een heel gezellig team en doen buiten de manege ook leuke dingen met elkaar. We hebben bijvoorbeeld samen Sinterklaas gevierd.’ De teamgeest is dan ook erg belangrijk. ‘Je moet echt op elkaar vertrouwen als je de oefeningen op het paard doet’, legt Ashley uit.

Voltige Vereniging De Nieuwe Heuvel

V.V. De Nieuwe Heuvel beoefent voltige op het hoogste landelijke niveau en Ashley is met haar team al een keer reservekampioen van Nederland geworden. Dit seizoen gaan ze zelfs naar België en Denemarken voor internationale wedstrijden. ‘Ik hoef dan een paar keer niet naar school’, lacht Ashley. ‘Het gaat goed op school en ze werken gelukkig goed mee, zodat ik met dit soort wedstrijden mee kan doen’.

Tijd om eens in de stallen te kijken. Daar staan de teamgenootjes al klaar bij een groot paard, toepasselijk Formaat genaamd. Ashley geeft hem snel even een knuffel. Even later in de bak blijkt dat Formaat echt teamgenoot nr. 9 is, want gezamenlijk doen de meiden en het paard in draf een warming-up. De meiden rennen, of beter draven, daarbij om de beurt een rondje met Formaat. Dan worden de hardloopschoenen verwisseld voor echte voltigeschoentjes die nog het meest lijken op ballerina’s met een stevige zool voor de grip.

Barbara neemt Formaat over en staat vanaf dan als vaste kracht van het team in het midden met de longeerlijn en zweep om het grote paard netjes zijn rondjes te laten lopen. Trainster Sandra Jansen laat haar pupillen vervolgens de mooiste oefeningen uitvoeren, waarbij Formaat steeds weer beloond wordt door de meiden voor zijn onverstoorbare gangen. Wat een bijzondere sport is dit.

De sierlijke meiden springen als veertjes in hetzelfde ritme als het paard vanaf de grond, zo op zijn hoge rug. Daarop zitten, draaien, scharen en staan ze met het grootste gemak.

Ze demonstreren voor ons speciaal even een gedeelte uit hun nieuwste kür, waarbij Ashley door twee teammaatjes opgetild wordt. Een prachtige show! Die meiden komen er wel. Ashley gaat er in ieder geval helemaal voor en is vast van plan haar idool Jacques Ferrari achterna te gaan. Succes meiden!

Meer bijzondere sporten

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Sportaanbieders
Kinderen
Hippische sport, Turnen
public
starten met sporten en bewegen