Alles over sport logo

5 tips om je kind te leren fietsen

Voor je het weet, heeft je kind de leeftijd bereikt om te leren fietsen. Dat proces gaat zeker niet zonder vallen en opstaan. Gemiddeld gezien leert een kind op zijn vijfde jaar zonder zijwielen te fietsen. Als ouder is geduld het belangrijkste ingrediënt, zodat je kindje altijd rustig blijft en leert dat het oké is om fouten te maken. Met onderstaande tips kom je al heel ver!

Tip 1: Blijf geduldig

Een van de belangrijkste tips voor ouders is om geduldig te blijven. De meeste kinderen gaan uit zich zelf proberen te fietsen als ze zien dat vriendjes of leeftijdsgenootjes dit ook doen. Een gemotiveerd kind leert veel sneller fietsen dan een kind dat wordt opgejaagd door zijn ouders.

Tip 2: Een goede fiets

Als een kind zich prettig en vertrouwd voelt op een fiets dan gaat het allemaal net even iets makkelijker. Let erop dat je de juiste inchmaat kiest bij de lengte van je kind. Een kind die trots is op zijn of haar fiets, zal ook extra gemotiveerd zijn om zo snel mogelijk te kunnen fietsen. Een leuk idee is om samen met je dochter of zoon de fiets uit te kiezen. Als je kind net begint met fietsen kun je beter kiezen voor een terugtraprem.

Tip 3: Begin gemakkelijker

De eerste stap is om kind te leren fietsen met zijwielen. Zodra je kind dit helemaal onder de knie heeft, kun je ’t proberen zonder zijwielen. Een praktische tip is om een lange das of sjaal om het middel van het kind te binden als je voor het eerst gaat oefenen zonder zijwielen. Houd het uiteinde van de sjaal of das vast. Op deze manier voelt je kind zich veilig!

Tip 4: Een vlakke weg

Het klinkt onbelangrijk maar de weg waarop je kind leert fietsen, kan veel uitmaken. Houd rekening met putdeksels of uitstekende tegels of grotere boomstronken.

Tip 5: Een loopfiets helpt!

Wist je dat een loopfiets het best bewaarde geheim van leren fietsen is? Kinderen tussen de 1,5 en 2 jaar vinden makkelijk hun weg op een loopfiets. In het begin is het nog een beetje wiebelig maar al snel zal hij of zij zijn weg vinden. Op een loopfiets leert een kind in balans blijven en sturen.

En dan: Oefenen,oefenen en nog veel meer oefenen! Dit spreekt voor zich.

Lees meer

Bron

Dit artikel is geschreven door HappyMOMs, de plek waar moeders elkaar ontmoeten.

Auteur(s)

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Thuis - in en om huis
Kinderen
Fietsen
public
blessures