Alles over sport logo

4 tips om sport in een druk gezinsleven te passen

Hoe belangrijk is sport binnen jouw gezin? Maken jullie altijd tijd vrij voor sport binnen het drukke gezinsleven of schiet het er nog wel eens bij in als de planning te vol staat?

Kinderen krijgen van sport vooral mee wat voor hen belangrijk is: het plezier, de contacten, de leuke wedstrijden en trainingen. Maar als ouder zie je misschien vooral een volle agenda, vroege zaterdagochtenden en een enorme logistieke uitdaging. Hoe ga je daarmee om?

Pianoles op maandag, daar kon ik gelukkig lopend heen. Maar de vioolles op vrijdagmiddag, dat was eerst nog wel erg ver fietsen voor een kind alleen, dus dan ging papa mee. Zwemles op zaterdagochtend was in een andere stad, dus daarvoor stapten we al vroeg in de auto. Terwijl ik zwom, maakte papa kruiswoordpuzzels.

Later kwam hier nog dans- en theaterles bij op de donderdag en een extra zwemles op zondag. Twee uur orkest doordeweeks en af en toe een extra middag op de reddingsbrigade. Mijn week was goed gevuld met school, hobby’s, sporten en natuurlijk buitenspelen. Als druk heb ik het nooit ervaren, maar voor mijn ouders was dat wel eens anders.

Mijn vader maakte de tijd om te zorgen dat ik altijd overal op tijd was. Gevoed, aangekleed en voorbereid. Maar mijn vader had geen vaste werktijden en dat is in veel gezinnen anders. Dus hoe regel je het dan?

1. Schrijf alles op

Op de kalender in de keuken of de in online kalender op je laptop. De trainingen van je kinderen (met locatie en eventuele extra benodigdheden), jouw persoonlijke afspraken die in de war kunnen komen met jullie gebruikelijke logistiek en natuurlijk ook jullie eigen sportplannen. Als je het overzicht bewaart en vooruit kan kijken, zie je mogelijke knelpunten op tijd aankomen.

2. Ken de sportclub

Of je kind nu aan voetbal, turnen of zwemmen doet: maak contact met de ouders van kindjes die samen met jouw zoon of dochter sporten. Als jij je kind dan een keer niet zelf naar de training kan brengen, zijn er vast wel ouders die zonder problemen een blokje om fietsen om te zorgen dat ook jouw kind veilig en op tijd aankomt.

3. Voorbereiding

Als je weet dat jullie in 10 minuten de deur uit moeten zijn vanmiddag, scheelt het een hoop gestress en gedoe als alles al klaar staat. Iets te eten, de sportspullen, het adres als jullie verder weg moeten voor een wedstrijd, de fietssleutels, handschoenen.. Op deze manier verlies je geen tijd aan het bij elkaar zoeken van alle benodigdheden en dat scheelt waarschijnlijk ook weer een hoop gekibbel.

4. Leer je kind zelfstandig te zijn

Uiteindelijk scheelt het jou natuurlijk een hoop tijd als je kind zoveel mogelijk zelf kan doen. Het verzamelen van sportkleding. Zelf een boterham smeren. Zelfstandig of met een vriendje of vriendinnetje op de fiets naar de training. Vroeg of laat moeten ze het zelf doen en terwijl je ze dat stap voor stap aanleert, wordt jouw schema steeds iets vrijer.

Lees meer

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Thuis - in en om huis
public
tips
starten met sporten en bewegen