Alles over sport logo

4 gewoonten van gezonde mensen

In deze blog wil ik mij even tot jullie als ouders richten. Als je namelijk niet goed voor jezelf zorgt, wordt het lastiger om goed voor je kinderen te zorgen. Verder is het ook belangrijk om het goede voorbeeld aan je kinderen te geven.

Voor jou heeft het nog meer voordelen om een gezonde leefstijl aan te houden. Gezonde mensen voelen zich fitter, productiever en ze hebben meer energie om de hele dag bezig te zijn met hun werkzaamheden.

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen voor een gezonde leefstijl. Het kan ook motiverend werken om naar mensen te kijken die al een gezonde leefstijl aanhouden, zelfs als je dat zelf ook al doet. In deze blog wil ik daarom 4 gewoonten van gezonde mensen verklappen, zodat jij deze ook kunt toepassen in jouw leven.

1. Gezonde mensen zijn zich actief bewust van hun voedingskeuzes

Gezonde mensen weten precies wat ze in hun mond stoppen. Ze maken hier bewuste keuzes in en laten ook dingen staan om hun lichaam goed te laten functioneren. Als ze uiteten gaan, houden ze hun maaltijden van normale grootte. Ze zullen niet nog een extra ronde nemen of extra patat bestellen.

Hun voeding bestaat voornamelijk uit onbewerkte voeding en bevat zo min mogelijk kunstmatige zoetstoffen, toevoegingen en conserveermiddelen. Ze eten niet 100% perfect, maar ze hebben wel bepaalde regels. Hierbij kun je denken aan doordeweeks geen alcohol, één keer zoetigheid per dag, en wat hen verder maar helpt.

Ze zijn niet obsessief wat betreft hun voedingskeuzes, maar maken de bewuste keuzes. Als jij dit ook wilt, kun je beginnen met het bijhouden van een voedingsdagboek om te kijken hoe jouw voedingspatroon er uit ziet en hoe vaak je bepaalde producten eet. Als er ongezonde dingen bij staan, begin dan met deze uit je patroon te halen.

2. Gezonde mensen houden hun conditie in de gaten

Naast hun voedingskeuzes zijn ze ook bewust bezig met beweging en sport. Door regelmatig lichamelijke inspanning te leveren, merk je snel of je conditie er op vooruit gaat of juist achteruit. Dit kun je ook testen door net even wat verder te rennen bij je hardlooprondje, zwaardere gewichten te pakken in de sportschool of juist door meer herhalingen te doen.

En dan afhankelijk van hoe deze training voelde, weet je hoe het met je conditie gesteld is en of het nodig is om het één en ander aan te passen.

Dus ga je lichaam leren kennen en leer luisteren naar je lichaam wat betreft de intensiteit van de inspanningen. Het kan zijn dat je je training uitdagender moet maken of juist minder zwaar. En aarzel ook niet ook een lichamelijke check te laten uitvoeren door de huisarts/sportarts om te kijken hoe het met je conditie is.

3. Gezonde mensen blijven doorgaan, ook als het even moeilijk is

Er zijn altijd momenten dat het moeilijker is om consequent te blijven sporten, gezond te blijven eten, je motivatie te behouden, etc. Gezonde mensen blijven echter altijd doorgaan, ook op momenten als ze er even geen zin in hebben. Andere dingen gaan ook niet altijd voorspoedig. En als het hier even moeilijk gaat, ga je toch ook door?

Als het even moeilijk gaat, kun je dit zien als een teken van groei en verandering. Geniet van de uitdaging en het proces!

4. Gezonde mensen experimenteren met nieuwe gewoonten

Gezonde mensen blijven zoeken naar nieuwe manieren/gewoonten om zichzelf uit te dagen en beter te worden. Zo proberen ze nieuwe sporten, dagen zichzelf uit in hun huidige activiteiten en ze maken maaltijden met voedingsmiddelen die ze nog niet kennen.

Dus bedenk wat jij kunt doen voor een gezondere leefstijl. Ga een kwartier eerder naar bed, zet je computer/telefoon eerder uit, drink meer water, ga samen sporten met een vriend, etc.

Dus…

Gezonde mensen hebben routines ontwikkeld om ‘on track’ te blijven en eventueel terug te komen na een terugval. Ze letten op wat ze eten, houden hun conditie in de gaten en maken tijd voor hun trainingen. En zij blijven op zoek naar nieuwe, gezonde gewoonten.

Foto: Sara Fasullo

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Thuis - in en om huis
public
opinie
gezondheidsbevordering