Alles over sport logo

Zijn we te snel ongerust?

Lopen of fietsen jouw kinderen wel eens alleen naar huis? Spelen ze in het weekend graag met een vriendje op een grasveldje verderop? Hartstikke goed! Toch?

Niet iedereen denkt daar zo over. Helikopterouder is niet voor niets een begrip geworden en ook een recent incident in Amerika toont hoezeer onze blik op opvoeding aan het veranderen is. Een 10-jarig jongetje werd daar samen met zijn 6-jarige zusje aangehouden door de politie toen ze samen naar huis liepen, een afstand van ongeveer 1,5 kilometer.

De agenten vroegen de kinderen of alles in orde was en brachten hen vervolgens naar huis, waar ook de ouders werd gevraagd of het klopte dat de kinderen alleen onderweg waren. Tot nog toe niets aan de hand, maar niet veel later stond de kinderbescherming op de stoep en was er een officieel onderzoek in gang gezet.

Hoe vaak zijn wij vroeger wel niet zelf, of met een vriendje of vriendinnetje, de hort op gegaan? Was het niet een moment van trots, wanneer jouw ouders je genoeg vertrouwden om je zelfstandig weer iets verder de wereld in te sturen?

Zo dachten deze Amerikaanse ouders er ook over. Voor hen was het een teken van vertrouwen in hun kinderen, om hen zelfstandig het stuk te laten lopen. Ze zagen het als een belangrijke stap in de opvoeding, als een teken van volwassenheid van hun dochter en zoon.

Is het veilig?

Veel van de onrust komt uiteindelijk voort uit angst. Angst dat er iets misgaat onderweg. ‘Het ouderzijn is een les in gevarenmanagement’, zei de moeder van bovenstaande kinderen. En daar zit wel iets in. Het grootst aantal ongelukken met kinderen gebeurt nog altijd met motorvoertuigen: het aantal ontvoeringen valt daarbij in het niet.

Wat je jouw kind wel en niet laat doen, is natuurlijk een persoonlijke keuze, maar ik denk dat we het er over eens kunnen zijn dat elk kind en bepaalde mate van vrijheid nodig heeft. Hoe groot de mate van vrijheid is die jouw kind nodig heeft, hangt af van jouw kind, van jouw stijl van opvoeden, van de buurt waarin jullie wonen en nog vele andere factoren.

Het is fijn dat ook anderen een oogje houden op de veiligheid en het welzijn van onze kleintjes, maar waar slaat bezorgdheid om in onnodige bemoeizucht?

Lees meer

Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Thuis - in en om huis
Kinderen
public
overzichtsartikel
beweegvriendelijke omgeving, in beweging brengen