Alles over sport logo

Video: Het sportsucces van Gorinchem. Sportgemeente van het jaar 2019

De gemeente Gorinchem is uitgeroepen tot sportgemeente van het jaar 2019. Maar wat is hun geheim? Zoals ze zelf zeggen: ‘Gorinchem Beweegt’ heeft zijn succes te danken aan ‘De kracht van samen’. Gorinchem ademt sport en vitaliteit voor iedereen.

‘Gorinchem Beweegt’ zit vol activiteiten en maakt het sport- en beweegbeleid zicht in de stad. ‘Iedereen doet mee’ is de beweegmissie waar de gemeente zich sterk voor maakt. Dat doet Gorinchem het hele jaar door met een uitgebreid sport- en beweegaanbod voor jong en oud.

Bij de toekenning van de prijs was de jury onder de indruk van het unieke sport- en beweegbeleid van Gorinchem. Met name van de complete aanpak en de samenwerking met heel veel partners. Gorinchem (en haar 37.000 inwoners) ademt vitaliteit en sport.

Video (met voice over): Het sportsucces van Gorinchem

Video (ondertiteld): Het sportsucces van Gorinchem

De redactie van Alles over Sport is benieuwd naar de aanpak in Gorinchem en ging met buurtsportcoach Quincy langs een aantal initiatieven.

Uitgebreid sport- en beweegaanbod voor jong en oud

vrij sporten voor de jeugd in gorinchem. Moeder helpt kind op evenwichtsbalk
Sporten voor jong en oud in Gorinchem

Voor jong en oud heeft Gorinchem een uitgebreid sport- en beweegaanbod, gedurende het hele jaar. Ook in de zomer wordt voor thuisblijvers een omvangrijk en gratis zomersportprogramma georganiseerd. ‘Het sport- en beweegbeleid van de gemeente bestaat vooral uit een strakke programmatische aanpak. Duidelijk geformuleerd en realistisch beleid dat ook nog eens mooi verpakt wordt wat zorgt voor zichtbaarheid in de stad.

Buurtsportcoach: “De kracht van #samen”

Quincy Bartens is een van de buurtsportcoaches in Gorinchem. Hij leidt ons langs de vele sportinitiatieven en straalt eigenlijk zelf ‘de kracht van samen’ uit. Mensen spreken graag met hem en als je kinderen vroeg wie de buurtsportcoach was, begrepen ze het woord niet direct, maar ze wisten me wel te vertellen dat ‘Gorinchem Beweegt’ al vanaf groep 1 verkondigd wordt in de klas. Flint, een van de leerlingen uit groep 8 van Basisschool de Tamboerijn vertelt stoer dat hij vanaf groep 4 pas echt is gaan sporten door ‘Gorinchem Beweegt’.

#Fitlight, sporten met het Leger des Heils

Bewoners bij het Leger des Heils sporten samen met kinderen
Fitlight Gorinchem

Luna uit groep 8 vertelt over het Fitlight. Dat is een mooi (beweeg)initiatief voor het Leger des Heils dat tot stand kwam door een sponsorloop van scholieren. Ze gebruiken de Fitlight normaal gesproken in de gymzaal maar nu kon ze eens echt een keer sporten met de bewoners van het Leger des Heils.

Quincy de buurtsportcoach maakt er een fanatieke game van, ze moeten het gekleurde licht zien te raken op snelheid. Scholier en bewoner hebben een mooie tijd neergezet en geven elkaar een high five. Toonbeeld van ‘de kracht van samen’.

Sjaak Gort van het Leger des Heils is erg blij met de samenwerking. Via ‘Gorinchem Beweegt’ kwamen de school en het Leger des Heils met elkaar in contact. Sindsdien komen bewoners op een leuke en laagdrempelige manier veel meer in beweging. Bovendien zie je de bewoners ook weer glunderen als de kinderen binnen zijn.

Sportpunt en #Seniorenfit met Gorinchem Beweegt

Later op de dag zijn we bij ‘Sportpunt’, een open sporthal waar kinderen na schooltijd gratis kunnen sporten. Voor een aanwezige moeder is het een uitkomst. Zij heeft al even geen baan meer en geld voor een sportvereniging heeft ze nu even niet. ‘Dus dat dit kan is fantastisch.’

Een van de andere moeders vertelt dat haar kind een taalachterstand heeft. Haar zoon schuift aan en slaat een arm om haar heen. Ze glunderen samen. “Mijn kinderen spelen niet graag buiten, ze worden gepest en willen dat ik mee ga. Dat kan niet altijd, dus daarom is het Sportpunt zo fijn. Hier kunnen mijn kinderen vrij bewegen en hun energie kwijt. Ze gaan hier graag naartoe net als ik. Soms help ik mee met opbouwen van de toestellen.”

Aan de slag in je eigen gemeente?

De eerste stap is altijd om medestanders te zoeken. Ga bijvoorbeeld in gesprek met sportambtenaren, buurtsportcoaches of bedrijven in jouw gemeente. Voor meer kennis, voorbeelden en tips, zoek op deze website met de trefwoorden ‘verbinding zorg en sport’, en ‘sportakkoord’.

#RamadanCup

Tot slot spreek ik Abdessamad. Hij organiseerde de Ramadan Cup samen met de Turkse en de Marokkaanse moskee. Ze constateerden dat hun jeugd in deze nachtelijke vastentijd vaak op straat zwierf. Hoe tof zou het zijn om ze dan in de nacht te laten sporten?

voetballers die meededen aan de ramadancup poseren met hun beker
Ramadancupdeelnemers (foto: ramadancup facebook)

Zo gezegd zo gedaan, samen met de buurtsportcoaches organiseerde ze de Ramadancup. Wat een enthousiasme spat ook hier weer vanaf, Quincy neemt ons mee naar een van de moskeeën, we belanden eerst in de verkeerde, we zijn in de Turkse en moeten in de Marokkaanse zijn, oeps… Maar in beide worden we met open armen ontvangen. In de Marokkaanse krijgen we een kopje echte Marokkaanse thee en Quincy vertelt ons over het ontstaan van deze samenwerking.

Verkiezing: Sportgemeente van het Jaar

De bokaal voor de sportgemeente van het jaar (foto:VSG)

De gemeente Gorinchem heeft de eervolle titel ‘Sportgemeente van het Jaar 2019’ in de wacht gesleept. Naast de felbegeerde titel ontving de Gorinchemse wethouder sport Joost van der Geest uit handen van jurylid Remco Hoekman een bokaal en een cheque met een geldprijs om bekendheid te geven aan de titel.

De Verkiezing ‘Sportgemeente van het Jaar’ bestaat uit twee onderdelen.

  1. Sportgemeente van het jaar: De deelnemende gemeenten hebben hiervoor onderbouwd aangegeven waarom juist hun gemeente Sportgemeente van het jaar zou moeten zijn. De genomineerde gemeenten voor het onderdeel Sportgemeente van het jaar werden bezocht en nader ondervraagd door de adviescommissie.
  2. Beste initiatief op sport- en beweegbeleid: Gemeenten beschrijven hun beste Initiatief 2018/2019 op sport en beweeggebied. Dit jaar was het initiatief ‘Kom in beweging’ van basisschool de Regenboog in Enschede de winnaar.

De jury voor de Verkiezing Sportgemeente 2019 bestond uit vertegenwoordigers van VNG, NOC*NSF, Kenniscentrum Sport, Mulier Instituut en Vereniging Sport en Gemeenten.

Winnaars sportgemeente van het jaar 2019 (foto:VSG)

Beweegstimulering
feiten en cijfers
buurtsportcoachregeling, in beweging brengen