Alles over sport logo

Veilig en goed in het verkeer fietsen kun je (aan)leren

Begin maart werd duidelijk dat steeds meer kinderen zakken voor het verkeersexamen. Doordat de kinderen niet vaak genoeg worden meegenomen in het verkeer, hebben zij onvoldoende kennis om goed met het verkeer om te gaan. Hoe komt het dat we onze kinderen deze belangrijke vaardigheid soms onvoldoende aanleren?

Uit onderzoek van het CBS blijkt inderdaad dat steeds minder kinderen fietsen. Maar ook dat de kinderen die wel fietsen, steeds kortere afstanden afleggen. Op die manier doen ze over het algemeen minder kennis op in het verkeer. Als ouder kun je je kind trainen om goed te leren fietsen, maar ook om goed en veilig met het verkeer om te gaan.

Goed leren fietsen

Bijna ieder kind in Nederland leert fietsen van zijn ouders. Eerst met zijwieltjes en later voorzichtig slingerend op de stoep of op een pleintje. Als je eenmaal applaudisserend langs de kant staat te glunderen omdat je kind ‘los’ fietst, betekent dat niet dat er automatisch een goede verkeersdeelnemer is geboren. Goed en veilig fietsen vereist namelijk meer vaardigheden dan alleen fietsen. Denk bijvoorbeeld aan concentratie en inschattingsvermogen.

Hiervoor is ervaring nodig. De Fietsersbond raadt ouders aan om veel met hun jonge kinderen te wandelen of fietsen in het verkeer. Ook in de buggy, op de stoep of in het fietszitje krijgt een kind al veel kennis mee over het verkeer en hoe jij je als ouder daarin beweegt. Goed naar links en rechts kijken als je oversteekt, wachten op een groen stoplicht en je hand uitsteken zijn hier voorbeelden van.

Fietsen is ook leuk!

Fietsen is niet alleen handig als manier van vervoer. Het is ook een leuke manier van buitenspelen in de buurt. Al op jonge leeftijd kunnen kinderen een rondje in de straat, buurt of op de camping fietsen. Een veiligheidsvlaggetje op de fiets zorgt ervoor dat je kind ook te zien is als hij of zij achter een geparkeerde auto of een bosje fietst. Niet alleen veilig, maar ook fijn voor ouders om je kind zo van een afstandje in de gaten te kunnen houden.

Goed met het verkeer omgaan

Het alarmerende bericht dat het verkeersinzicht van Nederlandse kinderen over het algemeen daalt, roept bepaalde vragen op. Hoe zit dat bijvoorbeeld met de zogenaamde aanhangfietsen? Deze zijn vaak geschikt voor kinderen tot maar liefst negen jaar. Worden kinderen daar zelfstandig genoeg van in het verkeer? Of komt het door de drukke agenda’s dat ouders toch vaak de auto pakken en hun kind daarmee naar de sportles of school brengen?

Misschien zijn we te beschermend en vinden we het verkeer te onveilig, waardoor de auto weer wordt gestart. Maar bevorder je daarmee juist niet de vicieuze cirkel van de onveilige situatie op de wegen?

Kortom, er zijn genoeg redenen te bedenken waarom Nederlandse kinderen minder vaak en minder goed fietsen. De oplossing kan gezocht worden in het meer bewust bezig zijn met het verkeer en je kind.

Het is bijvoorbeeld goed om routes te oefenen voordat kinderen die zelfstandig gaan fietsen. Denk bijvoorbeeld aan de route naar school. 90% van de kinderen woont op loop- of fietsafstand van hun lagere school. Fiets de route van je kind een aantal keer samen en stop op de plaatsen waar je kind goed moet opletten, zoals kruispunten. Hoe verkeersvaardiger je kind is, hoe makkelijker (en veiliger!) het voor hem of haar is om uiteindelijk de overstap te maken naar de fietstocht naar de middelbare school. En dat is ook voor jou een prettig idee.

Lees meer

Auteur(s)

Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Openbare ruimte
Kinderen
public
motorische ontwikkeling