Alles over sport logo

Sportende senioren zetten zich in voor seniorensport

55-plussers willen anders sporten en bewegen dan jongeren. Tegelijk willen ze voorkomen dat hun wereld te klein wordt. Edwin Timmers, Jacques Janssen en Lila Kisoor, zelf ook een jaartje ouder, laten zien hoe dat kan met seniorensport.

“De generatie jaren uit de jaren ’40, ’50 en ’60 is actiever, zelfredzamer, zelfstandiger en autonomer dan de ouderen van voor die tijd.” Dat zegt Edwin Timmers, oud-gymleraar en zelf geboren in 1944. Hij heeft OldAction mee helpen oprichten, een groep vrijwilligers die groepjes 55-plussers bij elkaar brengt om veilig en rustig samen te sporten.

Edwin Timmers
Edwin Timmers (Foto: Jolanda de Zeeuw)

Volgens Timmers hebben 55-plussers geen trainer meer nodig, omdat ze al hun hele leven gesport hebben, maar vooral een motivator en regelaar. Bovendien zijn bestaande sportclubs volgens hem te stug om zich aan te passen aan ouderen. “Je moet de regels van het spel aanpassen aan de mogelijkheden, maar dat gebeurt bij sportverenigingen vrijwel nooit. Mensen stoppen daarom en stoppen dan ook met sporten.”

OldAction is volgens Timmers een zeer vrije, autonome beweging. Ze helpt de vrijwilligers ‘van bovenaf’ vanuit het onderwijs en branche- of belangenorganisaties, en ‘van onderaf’ met zogenoemde kartrekkers, coördinatoren en leefstijlcoaches die deel uitmaken van de groepen. Vanzelfsprekend bepalen de groepen zelf ook welke sporten worden beoefend.

Niet weten waar te beginnen

Jacques Janssen op de foto met een groep wandelaars
Jacques Janssen (gehurkt) (Foto: Jolanda de Zeeuw)

Ook Jacques Janssen (69) merkt dat veel ouderen wel willen bewegen, maar dat niet doen omdat ze fysiek niet alles zomaar kunnen doen, en omdat ze niet weten waar en hoe ze moeten beginnen. “Veel ouderen hebben vroeger alleen maar gewerkt en daardoor krijgen ze nu problemen met hun balans en hun mobiliteit”, zegt de oud-triatleet. “Maar ook op maatschappelijk en sociaal vlak hebben deze mensen aandacht nodig.”

Die aandacht geeft Janssen met zijn medewerkers in wandelsportcentrum Walking Limburg, dat hij in 2002 heeft opgericht. Ze geven kennismakingslessen, clinics en workshops, organiseren wandelvakanties en trainingen op diverse niveaus, ook aan mensen met een fysieke beperking of aandoening. Janssen: “We hebben negen trainingsgroepen, die verschillen in niveau. Twee groepen doe ik samen met Marianne Mouchart, omdat die deelnemers meer begeleiding vragen.” Mouchart is net als Janssen gediplomeerd wandeltrainer; beiden hebben daarnaast een hele reeks opleidingen, bijscholingen en cursussen gevolgd. “We pakken het professioneel aan. Daarom wil de eerste- en tweedelijns gezondheidszorg ook met ons samenwerken.”

Vertrouwen en levensplezier

Yogales
(Foto: Jolanda de Zeeuw)

Janssen zegt dat hij zeven dagen in de week met de wandelschool bezig is. “Niet dat ik er rijk van word. Belangrijk is dat iedereen kan deelnemen. Dat mensen contacten aanknopen, weer vertrouwen krijgen en levensplezier. Het geeft heel veel voldoening als je ziet hoe je sommige mensen echt uit een dal kunt halen. Juist op die momenten, waar je ook wat de gezondheid van de mensen het meeste voordeel eruit kunt halen, dan weet je weer waarvoor we het doen.”

Lila Kisoor is 74 jaar en geeft al sinds 1974 yogales. Ook zij vindt het belangrijk zichzelf te blijven ontwikkelen. “Ik geef tegenwoordig ook hatah-yoga en lach-yoga, en power yoga voor jongeren.” In 2014 is ze daarnaast Beweegmaatje in Rotterdam, een project van vele partners dat twee jaar daarvoor in die gemeente en in Vlaardingen van start was gegaan. Beweegmaatjes zijn vrijwilligers die mensen met obesitas aan het bewegen brengen, op zeer lokaal niveau.

Onder de mensen

Lila Kisoor in yogahouding
(Foto: Jolanda de Zeeuw)

Kisoor krijgt zo heel diverse mensen op haar yogalessen, vertelt ze, hoewel 99 procent vrouw is. “Alleenstaande moeders, eenzame vrouwen – door het sporten komen ze onder de mensen en zie ik hoe blij ze zijn. Ik haal ze vaak uit een heel klein wereldje. Hun uurtje sporten bij mij is vaak één van de weinige contacten die ze hebben. En het is een internationaal gemengde groep deelnemers, die op deze manier met elkaar in contact wordt gebracht.”

Zelf vind Kisoor het ook leuk om tussen de mensen zijn, en tussen jong en oud te vertoeven. Ze geeft ook conditietraining aan mensen van 50 tot 82, waarbij ze nieuwkomers stapsgewijs meer laat bewegen. “Ik vind het belangrijk dat ik hen eerst leer aandacht te hebben voor hun lichaam, te luisteren naar hun lichaam (en naar de docent) en dat ze niet naar de andere deelnemers kijken.”

Langzaam opbouwen

groepsfoto OldAction
(Foto: Jolanda de Zeeuw)

Persoonlijke aandacht, geleidelijk opbouwen en niet te veel vastigheid (hoewel, zegt Kisoor: “Ze moeten wel komen hoor.”) is wat de drie seniorenprojecten verbindt. “OldAction is een los systeem”, zegt Timmers; “ik verplicht niemand iets te doen. In totaal zijn 15.000 mensen via ons begonnen met sporten en bewegen, vaak via persoonlijk contact, en nu doen ze haast allemaal meerdere sportvormen.” Kisoor: “De deelnemers stimuleren elkaar, ik ondersteun hen daarbij. Maar ze moeten het wel langzaam opbouwen!”

De drie senioren doen hun vele inspanningen vooral voor het resultaat. Kisoor: “Mensen durven door het bewegen gewoon weer naar buiten te gaan. Ze worden hier blij van, en er worden nieuwe contacten gelegd. De warmte die ik van de vrouwen krijg is zo mooi om te zien, zo goed om te voelen; ook onderling zie ik dat. Jezelf opengooien, open staan voor anderen! Het vertrouwen geven, dan krijg je het ook… dan krijg je verhalen te horen.”

Ook actief voor 55-plussers?

Ben jij, als 55-plusser ook actief in het organiseren van seniorensport voor ouderen? Dan horen we graag over jouw ervaringen en jouw manier van aanpakken! Mail ons via jolanda.dezeeuw@kenniscentrumsportenbewegen.nl.

Lees meer

Beweegstimulering
Ouderen
public, professional
praktijkvoorbeeld
in beweging brengen