Alles over sport logo

Spelen is goed voor de ontwikkeling van kinderen

Spelen is niet alleen leuk voor kinderen, het is ook goed voor de persoonlijke ontwikkeling. Het is de basis voor latere technieken die het kind zal gaan gebruiken om te leren lezen, rekenen en inzicht te ontwikkelen in alles dat ze tegenkomen tijdens hun jeugd.

Of het nu gaat om lijnen trekken met een potlood over een tekenpapier, gekke-bekken trekken voor de spiegel of het beklimmen van een boom, kinderen willen met hun lichaam ontdekken hoe hun omgeving in elkaar zit. Ze komen vaak helemaal tot leven en tot hun recht bij speciale projecten als bosspeurtochten, (boom)hutten bouwen, schatgraven, zagen en timmeren.

Spelen is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Het kind leert nadenken over dingen, vooruitdenken en plannen, zijn/haar omgeving kennen, problemen oplossen en het ontdekt dat het ene goed gaat en het andere meer inspanning kost. Ook krijgen ze door spel inzicht in eigen emoties en in die van anderen.

Ontwikkelingsgebieden door spel

Door spel ontwikkelt het kind zich op de volgende gebieden:

Emotionele ontwikkelingen

Door spel doet een kind allerlei ervaringen op en verwerkt het emoties. Het leert teleurstellingen verwerken doordat het een handeling steeds opnieuw verricht: soms zal het goed gaan, soms niet. Het kind ontwikkelt uithoudingsvermogen en is tevreden als zelf een ondernomen actie na een aantal keer proberen gelukt is.

Motorische ontwikkelingen

Via spelen leren kinderen om snel te reageren op gebeurtenissen. Hun hand-oog coördinatie wordt steeds beter door verschillende spelletjes en ook de fijne en grove motoriek ontwikkelt zich door spelen.

Cognitieve ontwikkelingen

Door spel leert een kind logisch denken en kan het ook zijn/haar woordenschat vergroten. Bovendien leren kinderen zich beter concentreren en leren ze (series van) handelingen onthouden. Uiteindelijk leren zo spelenderwijs de vaardigheden die nodig zijn om onafhankelijk en met eigen verantwoordelijkheidsgevoel nieuwe situaties aan te gaan.

Meer weten?

Lees meer

Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Thuis - in en om huis
Kinderen
public
motorische ontwikkeling