Alles over sport logo

Ouders leggen schuld inactieve kinderen vaak bij school neer

Maar liefst 82% van de ouders die meededen aan een Canadees onderzoek, vindt dat scholen verantwoordelijk zijn voor het minder bewegen van hun kinderen. Dit is een onterechte beschuldiging, volgens Yoni Freedhoff, werkzaam op de Universiteit van Ottawa.

Gym op scholen bestaat volgens hem vooral uit omkleden, het opzetten van de les, luisteren en wachten op je beurt. Sterker nog, kinderen die negen uur gymles per week op school krijgen, bewegen niet significant meer dan kinderen die twee uur gymles per week krijgen.

De tijd die op scholen besteedt wordt aan lichamelijk onderwijs, heeft daarnaast geen positieve invloed in het tegengaan van overgewicht bij kinderen. Dit blijkt uit 18 studies onder 18000 kinderen.

Oplossing

Waar de oplossing voor inactieve kinderen volgens Freedhoff wel ligt? Bij de ouders. Heel veel kinderen doen wel aan sport, maar hij betwijfelt of je kind mee laten doen aan wat sportactiviteiten kan bijdragen aan het opgroeien van actieve, gezonde kinderen. Daar is meer voor nodig, zegt Freedhoff.

Geef als ouder het juist voorbeeld door minder televisie te kijken, de smartphone of tablet wat vaker weg te leggen en minder achter de computer te kruipen. Kom van de bank en speel met je kinderen.

En, zo zegt Freedhoff, overschat de kracht van georganiseerde sport niet. De sleutel tot veel bewegen ligt dicht bij huis. Kinderen doen wat ze het leukst vinden, zorg ervoor dat spelen het leukste tijdverdrijf wordt. En spelen is het leukst als je het samen doet.

Leg de verantwoordelijkheid van het meer bewegen van je kinderen bij jezelf, ga er samen op uit. Geniet ervan!

Lees meer

Auteur(s)

Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Onderwijs, Thuis - in en om huis
public
feiten en cijfers
in beweging brengen, ouderbetrokkenheid