Alles over sport logo

Ontdek je eigen talent

Op het moment dat ik dit stuk over talent schrijf, krijg ik gelijk een flashback naar de gymlessen uit mijn middelbare schooltijd. En ik had al snel door waar mijn talenten lagen en waar ik plezier aan beleefde.

Heel wat keren deden we estafettes; de sport was natuurlijk om de stokjes zo snel mogelijk over te pakken van je maatje (en de tegenstanders af te leiden op het moment van overpakken…). Wat vond ik het leuk om buiten te slagballen, basketballen en ver te springen. Superleuk vond ik het om zo hard mogelijk die slagbal proberen te raken en dan (kort) heel hard te rennen, van honk naar honk.

Geen sportieve uitblinker

Maar wat had ik een hekel aan hordelopen en duurloop. Zoals de Coopertest; alleen al bij het woord, lopen de rillingen alweer over mijn rug. Rondjes rennen binnen een bepaalde tijd op piepjes. Afzien vond ik het! Zo blij aan eind 6 VWO; nooit meer Coopertest! Mijn middelbare schooltijd ging met ups en downs en pas veel later ontdekte ik mijn talenten en kwaliteiten kennen. En duurloop was, en is, echt geen talent van mij.

Tennis, zwemmen, tafeltennis, jazz-dance, wielrennen, steps, aerobics,(aqua)fitness en power yoga; ik heb het allemaal uitgeprobeerd. Maar een echte sportieve uitblinker ben ik niet. Na één tot twee keer per week fitness of body balance voel ik me al heel voldaan.

Andere talenten

Mijn talenten liggen elders, en ik ben blij dat ik dat inmiddels weet. Dat scheelt namelijk een hele hoop frustratie. Want ik heb me soms wel rot gevoeld tijdens al die gymlessen; weer was ik één van de laatste. Weer werd ik niet als één van de eersten gekozen. Toen ik met mijn dochter naar een concert van Kinderen voor kinderen ging, moest ik zelfs ook even slikken bij het liedje: ‘Moet ik dan altijd een winnaar zijn’ en er zullen velen met mij zijn die zich hier ook vast in herkennen.

Het is voor iedereen fijn om te weten welke kwaliteiten hij/zij bezit en om succeservaringen op te doen! Alles in het leven draait om ervaringen opdoen; leuke en minder leuke. Maar ook teleurstellingen horen bij het leven en zijn nodig. Sporten, bewegen en leven gaan over vallen en weer opstaan. Mijn collega Tea heeft daar al een mooie blog over geschreven.

Ontdekkingstocht

Ook bij mijn eigen kinderen herken ik het ontdekken (en zoeken) naar je eigen talent. Ik kan zo genieten van de tuimel judoles waar onze jongste op zit, hij kan daar echt zijn energie kwijt. Tijdens ouder en kind gym is hij echter sneller afgeleid. En wat een natuurtalent bleek onze dochter te zijn, toen ze twee jaar geleden op paardrijles mocht. Jazzballet vond ze ook leuk, maar dat was van korte duur. De pasjes werden steeds ingewikkelder en het moest volgens een bepaalde stijl plus bepaalde élégance. Dat was niet zo aan haar besteed, net als turnen en zwemles. Veel liever verzon ze zelf toneelstukjes en eigen dansjes. Haar talenten liggen bij theater/drama en bij de paardjes. En daar mag ze zich volledig in uitleven van ons!

Als Kindercoach kan ik dan ook echt niets anders zeggen dan: kijk naar waar de kwaliteiten van je kind liggen. Mijn motto is: kijk naar wat goed gaat en doe daar meer van! Natuurlijk is bewegen gezond en nodig. Uiteraard is het goed om kinderen aan te moedigen om een sport te (gaan) beoefenen.

Plezier en lol hebben vind ik persoonlijk daarbij wel een vereiste. Want hoe meer plezier je kind beleeft, hoe groter de kans dat hij/zij er talent voor kan ontwikkelen. Passie en gedrevenheid zijn mooie kwaliteiten, die kunnen je tot topsporter brengen. Maar wees ook reëel, een kind met een minder handige motoriek zal waarschijnlijk geen uitblinker worden bij een show-dance groep. Mogelijk is het wel een kei in zwemmen of theatersport.

Ik wens alle kinderen vooral heel veel plezier toe bij het bewegen en sporten (en natuurlijk is een succeservaring ook heel fijn, zo nu en dan). Ontdek je eigen talent!

Lees meer

Foto: Pete Carpenter

Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Thuis - in en om huis
Kinderen
public
opinie
ouderbetrokkenheid, talentontwikkeling