Alles over sport logo

Lekker buitenspelen: leuk en leerzaam voor je kind

Spelen is een levensbehoefte. Door te spelen kan een kind zich ontwikkelen. Hij ontdekt de wereld om zich heen en bekijkt de dingen steeds weer in een ander perspectief.

Door buitenspelen leert een kind veel. De grove motoriek krijgt alle kans en alle spieren worden gebruikt waardoor verbranding optreedt. Lopen, rennen, hinkelen, rollen, koppeltje duiken, in een boom klimmen, slootje springen, hutten bouwen – alles wordt uitgeprobeerd. Er is ruimte voor de blik- en oogbewegingen van ver naar dichtbij en terug. Afstand wordt geschat en er valt veel te ruiken en te ontdekken: bomen, planten, dieren.

Een kind leert grenzen kennen: de muur, het hek, een auto. Er is ruimte voor spel zonder toezicht van volwassenen, dus worden problemen zelfstandig opgelost. Hoe haal je het pluimpje uit de boom? Hoe los je een ruzie op? Ongetwijfeld zijn er nog meer voordelen van buitenspelen te noemen.

De nadelen van buitenspelen gelden alleen voor moeders en vaders. Je kind wordt vies, kapotte kleren, zorgen of alles goed gaat en of er geen ongelukken gebeuren.

Hoe leer je je kind buitenspelen?

“Als je met mensen over hun jeugdherinnering praat, komen de verhalen over buitenspelen het dichtst bij geluksgevoelens.”

In Nederland leert ieder kind fietsen. Dat is boffen want zo komt de buitenlucht vanzelf. En wat is er mooier dan je kind te leren fietsen? Eerst met zijwieltjes en dan komt het spannende moment dat de wieltjes er af gaan. Papa en mama geven nog even steun en vangen op waar het kind dreigt te vallen (is dat niet de enige taak van opvoeden: steunen en opvangen?).

Ieder kind moet zijn omgeving leren ontdekken en onvermijdelijk komt het moment dat je kind je hand loslaat omdat het alleen wil spelen. Brrrrr… alweer zo’n mijlpaal van loslaten.

Verstandige ouders leren hun kinderen de grenzen kennen. Met twee jaar op de stoep tot drie huizen verder, met drie jaar tot de hoek, met vier jaar het kleine blokje om, met zes jaar het grote blokje om, met tien jaar door de wijk of dorp en met twaalf jaar naar school.

Gewoon de deur open zetten en zeggen: ‘Ga maar…’.

Je geeft de grenzen aan in de vorm van regels en steeds zal je kind een beetje meer en vaker naar buiten gaan, alleen of met vriendjes.

Tip van een Friese moeder

We leven in Nederland, klompenland. Als je je kleintje naar buiten stuurt om te spelen, leer ze dan klompen dragen. Zo weet je altijd dat ze in de buurt zijn door het gezellige gekletter om je heen. En blijft het een poosje stil (niet gewoon stil, maar zo geheimzinnig stil), schiet dan achter je geraniums vandaan en kijk of ze niet alvast zwemles in de sloot nemen.

Dus ouders, stuur je kinderen naar buiten, in weer en wind, in hagel en regen. Je geeft ze nu bijzondere jeugdherinneringen voor later.

Lees meer

Auteur(s)

Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Thuis - in en om huis
Kinderen
public
opinie
in beweging brengen