Alles over sport logo

Kinderen mogen minder buiten spelen

Helikopterouders: ouders die altijd, overal aanwezig zijn en hun kind als een havik in de gaten houden.

Herkenbaar? Je bent niet de enige. Maar er zitten nadelen aan. Eén van de voornaamste redenen dat kinderen weinig meer buitenspelen, is omdat ouders het buiten niet veilig genoeg vinden. Maar je kan je kleine nu eenmaal niet 24 uur per dag in de gaten houden. En dus spenderen kinderen meer en meer tijd veilig binnenshuis terwijl ‘gevaarlijke’ speelpleintjes leeg blijven.

De nood voor dit ‘helikopteren’ bestaat niet alleen onder ouders. Durf je je kind nog wel vrij te laten, is er grote kans dat iemand anders daar een stokje voor steekt. Zo ondervond een Amerikaanse moeder toen ze haar twee kinderen even alleen liet en er door anderen aan de bel werd getrokken.

Kinderen die alleen aan worden getroffen op een speelpleintje in een rustige buurt zijn plots alom reden tot zorg. Is dat altijd zo geweest?

Ik kan me in ieder geval herinneren dat ik uren lang bij ons achter op de parkeerplaats en op het grasveld rondrende. Ik was een jaar of 8. Af en toe kwam papa kijken of we nog geen bomen omver hadden getrokken en de auto’s nog heel waren, maar echte bezorgdheid was er niet. Ik wist tot waar mijn toegestane omgeving strekte en kon me daar uren vermaken.

Risico’s zijn belangrijk in het ontwikkelingsproces van een kind: ze leren zo gevaar in te schatten en te herkennen. Ook kinder- en opvoedcoach Thea Adema zei in een eerder artikel al: ‘De nadelen van buitenspelen gelden alleen voor moeders en vaders. Je kind wordt vies, kapotte kleren, bezorgd of alles goed gaat en of er geen ongelukken gebeuren.’

Het kan lastig zijn je kind de ruimte te geven en vrij naar buiten te laten gaan, maar belangrijk is het dus wel. Is er een stukje grasveld dat je vanuit huis kan zien? Een pleintje achter het huis waar meer buurtkinderen spelen? Vaak is er wel een oplossing te vinden anders dan je kinderen binnen houden vanwege wat er buiten mogelijk mis zou kunnen gaan. Tenslotte is een blauwe knie binnen ook zo opgelopen.

Lees meer

Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Openbare ruimte, Thuis - in en om huis
Kinderen
public
opinie
beweegvriendelijke omgeving, in beweging brengen