Alles over sport logo

Kinderen laten bewegen op het schoolplein

Een hot topic: meer gym op school. Kinderen krijgen te weinig uren gym, terwijl bewegen goed is voor de gezondheid, de hersentjes en het omgaan met winnen en verliezen. Meer beweging: ik ben daar een groot voorstander van.

Wat mij betreft zou een uurtje extra gym op onze school niet verkeerd zijn. Toch ben ik niet geheel ontevreden. Als ik de verhalen van mijn kinderen hoor, wordt er gelukkig meer bewogen op school dan alleen tijdens het wekelijkse gymuurtje.

Zoneparcs

Sinds eind 2011 heeft de school waar mijn kinderen leren en spelen een speciaal schoolplein: een zoneparc. Op de site lees ik wat het hoofddoel hiervan is.

Een zoneparc heeft als doel ‘het verhogen van de lichamelijke activiteit (bevorderen van de beweegmomenten) van kinderen op de basisschool’.

Onze ervaring hiermee is dat dit inderdaad het geval is. Voldoende en leuk bewegen op het schoolplein is op ‘mijn’ school geen enkel probleem. In de pauze wordt er naast tikkertje, touwtje springen en het spelen van andere spelletjes hard gesport.

Trefbal, dat is de favoriet van Merijn. Maar honkbal en basketbal tijdens het extra buitenspelen staan ook hoog op zijn lijst. Ook hoor ik hem minder vaak over vervelen en pesterijtjes. Dat is ook één van de doelen van een zoneparc. Mettelise vindt het geweldig om op het ‘grote plein’ te spelen en voordat zij naar school ging heeft ze al aardig wat hardloopmeters gemaakt op de loopbaan.

Kinderen stimuleren om meer te bewegen, niet alleen thuis maar ook op school. Niet alleen tijdens gym, maar ook tijdens het buitenspelen.Even uit de boeken of, in ons geval, van de tablets af en het hoofd leeg maken met een potje hockey of voetbal. Ik denk dat het heel bevorderlijk is voor de schoolresultaten, de ontspanning, het wij-gevoel, de competitiedrang en gewoon lol met elkaar maken.

Gek word ik af en toe wel van die voetbal na schooltijd op het zogenoemde sepcourt. Om vervolgens te realiseren dat het misschien niet zo handig van mij is om midden op het sepcourt op de jongens te wachten.

De felle kleuren van het plein ogen vrolijk, gezellig en nodigen uit tot een potje voetbal of hockey. De volgende lichting kleuters staat niet meer te hangen en dreinen tijdens het wachten op de grote broer of zus. Die zijn druk met een wedstrijdje hardlopen of leren koppeltje duiken op het klimrek.

Veel beweging op het schoolplein, het is goed om te zien. En hopelijk een goede start voor later.

Lees meer

Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Onderwijs
Kinderen
public
opinie
beweegvriendelijke omgeving, bewegingsonderwijs, in beweging brengen