Alles over sport logo

Kanopolo: een nog redelijk onbekend waterspektakel

Het zal maar tropisch warm zijn. Een hoop sportactiviteiten zijn afgelast. Jij kunt echter heerlijk in je zwemkleding rondlopen en ondertussen je favoriete sport gewoon uitoefenen. En heb je het te warm? Dan duik je toch even van een meerpaal om af te koelen. We gingen kijken bij een kanopolo toernooi bij Kanovereniging Keistad in Amersfoort en spraken daar met de getalenteerde Nando Liklikuwata (14). We troffen hem tussen de kajaks en de vrolijk gekleurde tentjes.

We horen en zien al snel dat kanopolo niet alleen een fanatieke sport is, maar ook een way of life. We vragen Nando waarom hij is gaan kanopoloën. Nando: ‘Ik ging altijd met mijn zus Lieske mee als zij een kanopoloweekend had. Zij speelt al heel lang kanopolo en zat ook in de Nederlandse selectie tot ze geblesseerd raakte. Die weekenden waren altijd heel gezellig en kanopolo zag er erg leuk uit. En het leuke is dat je elkaar mag omduwen (grijnst hierbij heel breed, red.). Toen ik eindelijk 12 was, mocht ik ook op kanopolo.’

Later legt jeugdcoördinator Ria uit dat kinderen bij Keistad echt 12 moeten zijn, omdat ze op de Eem varen. ‘En de Eem is best diep en er vaart pleziervaart voorbij. We willen echt dat de kinderen een beetje sterker zijn en goed kunnen zwemmen. Bij andere verenigingen ligt de minimumleeftijd daardoor soms wat lager.’

Kanopolo in de winter

Nando kon dus niet wachten tot hij eindelijk de kajak in mocht stappen. Nu traint hij bijna dagelijks, wel zo’n vijf tot zes keer in de week. Het weer is fantastisch en nu is kanopolo natuurlijk helemaal leuk, maar hoe train je dan in de winter? ‘Ook in de winter trainen eigenlijk alle teams gewoon door. Totdat er ijs op het water ligt. Maar er zijn ook jeugdteams die met de kajaks in het zwembad trainen in de winter. Dat kan ook heel goed.’

We praten nog wat en dan moet Nando weer snel naar het water om in te spelen voor de volgende wedstrijd van het toernooi. Helm op, zwemvest aan en daar stapt hij in zijn kajak. Wij volgen hem over een drijvende steiger naar één van de drie wedstrijdvelden.

Wedstrijden

Een groot vlak van 35 x 23 meter is op het water met drijvende lijnen afgezet. Aan beide korte zijden hangen goals (1,5 m x 1 m) twee meter boven het water. Er wordt vijf tegen vijf gespeeld en jongens en meiden zitten bij elkaar in een team. Er mag door de teams gewisseld worden wanneer ze willen. Maximaal drie wisselspelers liggen aan de korte zijden te wachten.

Nando heeft ons verteld dat hij graag keept en we zien hem nog even goed inspelen. Keepen doet hij met zijn peddel en de bal mag in het veld door de spelers zowel met de hand als met de peddel gespeeld worden, maar op het goal mag alleen met de hand gegooid worden. Een wedstrijd duurt 2 x 10 minuten.

Kanopolo spektakel

Wij gaan heerlijk aan de kant zitten kijken naar het waterspektakel dat losbarst. Het team van Nando staat tot nu toe op de eerste plaats en natuurlijk zijn ze erop gebrand ook deze wedstrijd te winnen. Het startsein klinkt en vanaf de achterlijn stormen de kajaks naar de bal die door de scheidsrechter op de middenlijn is gegooid.

Wat gaat dat er fel aan toe. Kajaks botsen tegen elkaar aan en inderdaad, er mag geduwd worden. We kijken onze ogen uit! Prachtig om te zien en wat zitten ze makkelijk in die kajaks. Ze sturen zo snel van links naar rechts en van voor naar achter. Er wordt ook flink gescoord door het team van Nando. Naast keepen vindt Nando het ook heerlijk om af en toe te ‘jagen’. Achter de bal aan naar voren. En dat kan ook, want er wordt niet met een vaste keeper gespeeld.

De wedstrijd wordt met grote cijfers gewonnen door de jeugd van Keistad en de toernooioverwinning kan hen daarna eigenlijk niet meer ontgaan. Nando droomt van een plaats in het Nederlands herenteam. Wie weet is dit een mooie voorbode?

Wij hebben weer een fantastische sport leren kennen. Een sport die eigenlijk nog zo klein is dat de competitie van drie weekenden en de toernooien altijd landelijk zijn. Kanopoloteams komen onder andere uit Venlo, maar ook uit Enschede, Uithoorn en Groningen. Vandaar al die tenten, vandaar de way of life. We snappen het en vinden het een prachtig gezicht. Watersport in optima forma!

Meer bijzondere sporten

Auteur(s)

Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Sportaanbieders
Kanovaren, Watersport
public
starten met sporten en bewegen