Alles over sport logo

Je kind op gymnastiek. Dít is waarom!

Gymnastiek zorgt voor een gezonde lichamelijke– en geestelijke ontwikkeling op latere leeftijd. Dagelijks krijgen wij kinderen in de les die ouder zijn dan 4 jaar en die qua flexibiliteit, lenigheid en spierontwikkeling achterliggen op kinderen die veel jonger zijn. Vaak zijn ze zich ook totaal niet bewust van hun lichaam en durven ze minder te proberen omdat ze het eng vinden.

Hun grenzen zijn al gevormd en ze zijn op jonge leeftijd niet in aanraking zijn geweest met bewegen. Ze hebben nooit echt kennis gemaakt met het aanleren van vaardigheden die hun balans, coördinatie en motoriek versterken. Bij gymnastiek leren kinderen zoveel veel meer dan alleen het maken van een koprol.

Gymles op school

Jaren geleden was het nog vanzelfsprekend dat kinderen de basisvaardigheden die bij gymnastiek horen, konden toepassen in hun dagelijkse leefpatronen. Tegenwoordig is gymnastiek iets wat kinderen op school krijgen, maar waar buiten school amper aandacht aan wordt besteed. Op de meeste scholen krijgen kinderen pas vanaf 5 jaar gymles van een professionele gymdocent. En dan nog is dat vaak in grote groepen, wat het écht aanleren van techniek en houding lastig maakt.

Juist op hele jonge leeftijd zouden kinderen al een basis moeten leggen voor bewegen. Kinderen rond de 10 maanden leren snel en gemakkelijk doordat ze hun grenzen nog moeten vormgeven, zijn flexibel en lenig en ontwikkelen snel spierkracht en lichaamsbewustwording. Tevens willen ze alles proberen en blaken ze van de energie!

Vroeg beginnen met dit soort activiteiten zorgt voor een effectieve manier van bewegen, en is dus veiliger. De vaardigheden die kinderen op jonge leeftijd meekrijgen door mee te doen aan gymnastische lessen nemen ze op latere leeftijd overal mee naar toe. Of ze nou gaan hockeyen, zwemmen, turnen of voetballen of in de speeltuin of op het strand; vanaf jonge leeftijd als kind op gymnastiek vergroot de kans dat kinderen lekker in hun vel zitten, meer zelfvertrouwen hebben en een sportieve levensstijl aannemen en dus een basis vormen voor een succesvolle toekomst!

Gymnastiek voor kinderen vanzelfsprekend in buitenland

Een groot deel van onze leden behoren tot de groep ‘expats’. Vooral bij de centra in Amsterdam en Den Haag is meer dan 60% expat. Tevens is het ledenaantal van onze centra in het buitenland gigantisch ten opzicht van de centra in Nederland. Simpelweg omdat gym daar onderdeel is van het dagelijkse leven. Is je kindje rond de 10 maanden? Dan begin je met bewegen!

Naast de voorsprong op motorisch gebied is het bewegen op jonge leeftijd in groepsverband ook zeer waardevol. Dan wordt namelijk de basis gelegd voor hun sociale ontwikkeling en de ontwikkeling van zelfvertrouwen in de sociale interactie met andere kinderen en in grotere groepen.

Kinderen rond de leeftijd van 1 jaar zien zichzelf als het centrum van hun eigen universum; ze leven in een eigen wereld. En ook al erkennen ze vaak andere kinderen om zich heen, leeftijdsgenootjes hebben niet echt invloed op hoe ze zich gedragen en hoe ze functioneren.

Zodra ze dichter bij hun tweede levensjaar komen krijgen ze meer sociale interactie met andere kinderen. Door deel te nemen aan sociale activiteiten in groepsverband wordt de basis gelegd voor sociale interactie op latere leeftijd. Spiegelen en parallel spelen zijn daarbij belangrijke termen die tijdens onze lessen terugkomen.

De beste manier om hun sociale ervaringen te vergroten is door kinderen veel mogelijkheden aan te bieden om met leeftijdsgenootjes om te gaan, door als ouder een voorbeeld te zijn in deel-gedrag en positieve sociale interactie en vooral ook door je eigen verwachtingen realistisch te houden.

Neem je kindje dus mee op gym. Onderschat de waarde ervan niet. Geniet van dat wekelijkse momentje quality time en zie ze groeien!

[yard_header title=”Lees meer

Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Sportaanbieders
Jonge kinderen, Kinderen
Gymnastiek
public
in beweging brengen