
Kinderen die alleen buitenspelen, leren zelfstandig beslissingen maken. Ze leren samenwerken, communiceren met anderen, afwegen wat ze wel en niet kunnen, willen en zouden moeten doen.
Veel kinderen wordt de kans ontnomen om zelf mogelijkheden af te wegen en tot besluiten te komen, doordat ouders dit dag in dag uit voor hen doen.
Worden ouders uit de context gehaald, bijvoorbeeld op een zomerkamp of tijdens de schoolpauze, dan zijn kinderen minder goed dan voorheen in staat om dingen te ondernemen. Vaak zijn ze bang om nieuwe dingen uit te proberen en kiezen ze voor wat ze kennen en weten dat veilig is, in plaats van voor een spannender, uitdagender alternatief.
Het gaat zelfs zo ver dat kinderen minder goed zijn in samenwerken en -spelen en zich minder bewust zijn van wat wel en niet geaccepteerd wordt door andere kinderen.
Op zich niet zo gek natuurlijk. We leren het best door vallen en opstaan. Maar als je nooit de kans krijgt om te vallen, hoe leer je dan wat wel en niet werkt?
Lees meer
- Het belang van vrij spel
- Vijf tips om vrij spel aan te moedigen
- Draven we door bij het veilig maken van speelpleinen?
Bron
De informatie voor dit artikel is afkomstig van de website Active for Life en is oorspronkelijk geschreven door Shelley Boettcher. Active for Life is een niet-commerciële organisatie die zich wijdt aan het helpen van ouders bij het opvoeden van blije, gezonde en motorisch vaardige kinderen. Bezoek voor meer informatie en artikelen de website.