Alles over sport logo

Het belang van vrij spelen in de pauze

Kinderen op de basisschool hebben gemiddeld maar liefst 5,5 uur pauze per week. Meer dan genoeg tijd om te ravotten, te bewegen en ‘lekker kind te zijn’ dus! Maar gebeurt dit ook?

Veel scholen beperken vrij spel uit angst dat kinderen zich verwonden, blijkt uit onderzoek van het NCB. Maar juist dit vrije spel is zo belangrijk voor je kind. Bovendien wordt de kans op blauwe knieën en wondjes niet hoger wanneer je kinderen zelf hun spel laat bepalen.

Kinderen zijn geconcentreerder tijdens de les wanneer ze regelmatig vrij kunnen spelen. Daarnaast is spelen tijdens de pauze natuurlijk belangrijk voor de motorische en sociale ontwikkeling van je kind. Ook draagt het bij een een positief zelfbeeld en een gevoel van zelfstandigheid.

Vrij spel kunnen we gemakkelijk aanmoedigen door restricties weg te halen en kinderen een speelplein te geven dat uitnodigt tot spelen. Iets waar het project De Gezonde School hard aan werkt, want dat de helft van de kinderen hun schoolplein te saai vindt is natuurlijk geen goed begin!

Hoewel je als ouder je kind natuurlijk kan stimuleren om buiten te spelen, is je rol bij het aanmoedigen van vrij spel vrij beperkt. Ditzelfde geldt voor leraren die tijdens de pauze spelletjes bedenken voor de kids. Kinderen leren uiteindelijk het meest wanneer ze zelf hun spel kunnen bepalen. Merk je dat jouw kind op school beperkt wordt in zijn of haar spelen? Kaart dit dan een keer aan bij de leraar.

Lees meer

Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Onderwijs
Kinderen
public
opinie
in beweging brengen