Alles over sport logo

Heb je als sport trainer een houdbaarheidsdatum?

Voetbaltrainer Co Adriaanse zei ooit: ‘Een trainer heeft een houdbaarheid van maximaal drie jaar.’ Daarmee bedoelde hij te zeggen dat na drie jaar de chemie tussen een spelersgroep en de trainer is uitgewerkt. Je kunt ze niet voldoende meer verrassen en prikkelen om het beste uit zichzelf te halen.

Het tegendeel van de uitspraak wordt weleens bewezen (denk aan sir Alex Ferguson bij Manchester United), maar dat is vaak in situaties waarbij de rest van de trainersstaf en/of de spelersgroep continu verandert, waardoor er voortdurend een nieuwe dynamiek ontstaat. Dat laatste is in de amateursport minder het geval, dus vraag ik me af hoe lang je als trainer/coach bij een bepaalde groep moet blijven.

Enig zoekwerk in de wetenschappelijke literatuur levert geen antwoorden op en zelfs geen psychologische analyse. Jammer eigenlijk. We moeten dus zelf brainstormen.

NL Coach helpt door de 6 basisvoorwaarden voor succes als sport trainer/coach op te sommen:

  • Senioriteit
  • Prestige en gezag
  • Deskundigheid
  • Nieuwe ontwikkelingen / ambities
  • Overdracht
  • Teambuilding

Daarbij komt dat je zeker bij jeugd te maken hebt met verschillende levensfasen, die allemaal hun eigen aanpak vergen. Dat betekent dat je als persoon het best training kunt geven aan een leeftijd die een aanpak nodig heeft die bij jouw karakter past.

Sterker nog, de kans is groot dat wanneer je een succesvolle, leuke trainer voor 5-8 jarigen voor een groep 14-15 jarigen zet, het helemaal niet zo’n leuke of goede trainer blijkt te zijn.

Naast de verschillen in pedagogische benadering zit er immers ook een verschil in technische benadering en de technische en tactische kennis die vereist is bij oudere jeugd.

Alles overziend, denk ik dat je je als trainer constant en zeker na elk seizoen de volgende vragen moeten stellen:

  • Heb ik nog voldoende overwicht op de groep, accepteren ze mij als trainer?
  • Kan ik ze nog wat leren, kan ik ze helpen bij het maken van de volgende stap?

En ja, ook als betrokken ouder mag je deze vragen stellen over de trainer. Of je ook werkelijk actie onderneemt als één van de antwoorden niet naar wens is, mag afhangen van de ambitie en de mogelijke alternatieven.

Lees meer

Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Sportaanbieders
public
in beweging brengen