Alles over sport logo

Fietsen: goed voorbeeld doet goed volgen

In mijn omgeving wonen over het algemeen ouders die weten dat fietsen met je kind in een kinderzitje goed is en dat het gezond is als kinderen vaak fietsen. Toch worden kinderen nog veel met de auto overal naartoe gebracht uit tijdbesparende of discussie-besparende overwegingen.

In Nederland zijn een heel aantal kinderen die onvoldoende goed fietsen. Dit geeft problemen bij schoolreisjes en verjaardagsfeestjes waar kinderen zich op de fiets moeten verplaatsen. Gelukkig is er het verkeersexamen in groep 7. Dit is een goede motivator om het fietsen door het dorp (in ons geval) te oefenen. Bovendien moet de fiets aan allerlei voorwaarden voldoen, wat de veiligheid tijdens het fietsen vergroot. Denk aan goed werkende verlichting, goed werkende remmen en fietsbanden met voldoende profiel.

Samen met mijn dochter was ik enthousiast over dit goede initiatief van school. Mijn dochter heeft tien jaar dagelijkse fietservaring achter de rug en kan het verkeer in alle situaties goed inschatten (bijna elf jaar oud). Nadat de hele klas het theorie examen had gehaald, kon het fiets praktijk examen beginnen.

Je kunt je de desillusie voorstellen toen mijn dochter thuiskwam zonder verkeersdiploma. Ze was verkeerd gefietst en had een ‘post’ gemist. Hoe kun je kinderen zo demotiveren! Dit heeft een groot ‘beweging demotiverend’ en ‘faalangst stimulerend’ effect. Dan mag je kind blij zijn met een jarenlang goed voorbeeld, zodat het lekker blijft fietsen. Ook als het zakt voor het verkeersexamen omdat er een verkeerde afslag is genomen. Alle reden om op de leeftijd van negen maanden je kind mee te nemen op de fiets. Goed voorbeeld doet goed volgen!

Kinderen mogen in een fietsstoeltje mee op de fiets op het moment dat ze zelfstandig vanuit lighouding kunnen gaan zitten. Meestal is dit rond de leeftijd van acht of negen maanden oud.

Dit is een mooi moment voor ouders en kind om samen te gaan fietsen. Hier begint ook het goede voorbeeld om op eigen kracht voort te bewegen door dorp en stad. Al meefietsend in het zitje doen kinderen verkeerservaring op, wat erg nuttig is op het moment dat ze zelf gaan fietsen.

Kinderen kunnen zelfstandig fietsen met zijwieltjes meestal op de leeftijd van drie jaar en zonder zijwieltjes op de leeftijd van vier of vijf jaar. Op elfjarige leeftijd zijn de hersenen van kinderen zover ontwikkeld dat ze complexe situaties, zoals het (drukke) verkeer, kunnen inschatten en ernaar kunnen handelen.

Veel fietsplezier gewenst!

Lees meer

Foto: Philipe Put

Auteur(s)

Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Thuis - in en om huis
Fietsen
public
in beweging brengen